HURDA GEMİ PARÇALARINDAN HAT SANATINA

Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatkârı Durmuş Turanoğlu, 33. kişisel sergisini Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonu’nda açtı.

Aliağa Belediyesi ve Ticaret Odası’nın iş birliğiyle gerçekleşen sergide bir kültür...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatkârı Durmuş Turanoğlu, 33. kişisel sergisini Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonu’nda açtı. Aliağa Belediyesi ve Ticaret Odası’nın iş birliğiyle gerçekleşen sergide bir kültür mirası olan hat sanatının incelikleri görücüye çıkarıldı. Durmuş Turanoğlu’nun 'Ahşabın Hat Sanatıyla Buluşması' adını verdiği 109 eserden oluşan kişisel sergisi 25 Ocak pazar gününe kadar ziyarete açık kalacak. Eserleri hakkında bilgi veren Turanoğlu, Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri'nde sökülen hurda gemilerden temin ettiği maun, ceviz, kayın gibi sert dokulu ahşap üzerine hiçbir boyama, renklendirme ve eskitme yapmadan oyma yaparak işlediği hat eserlerinin orijinal hattat yazıları olduğunu söyledi.

"ESERLERİN GELİRİNDEN KİMSESİZ ÇOCUKLAR DA FAYDALANACAK"

İlgi ve katılımın yoğun olduğu serginin açılış kurdelesini Belediye Başkanı Serkan Acar ve Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka birlikte kesti. Sergide 'Esma'ül Hüsna'nın yer aldığı eser başta olmak üzere; İçinde ‘Ne olursan ol, yine gel’ yazılı semazen figürlü eser ve Türk Bayrağı üzerindeki ay yıldızın içerisine besmele ve Kelime-i Tevhid işlemesi en çok dikkat çeken eserler arasında yer aldı. Açılışa katılan konuklarıyla tek tek ilgilenen Sanatçı Durmuş Turanoğlu, sergiden elde edeceği gelirin yüzde yirmisini Çocuk Esirgeme Kurumuna bağışlayacağını açıkladı.

"SERGİ İNSANLARA ÇOK ÖNEMLİ MESAJ VERİYOR"

Sergilenen eserleri yakından inceleyen ve eserler hakkında bilgi alan Adnan Saka, ağaçların el emeği göz nuru ile adeta yeniden canlandığı benzersiz sanat eserlerinden çok etkilendiğini ifade etti. Böylesine kıymetli sanat eserlerini belediye ve oda işbirliğinde Aliağalılarla buluşturmalarından duyduğu memnuiyeti dile getiren Başkan Saka, "Hayatta her olayın bir iyi bir de kötü tarafı vardır. Sanatçımız bütün zorluklara rağmen büyük bir iş başarmış. Kendisini hayata sokmuş ve insanlara çok güzel örnek verilebilecek bir konuma getirmiş. Bu açıdan kendisini ayrıca tebrik ediyorum.” dedi.

"BU SERGİ BENİM DÜĞÜNÜM"

33. sergisini açmanın mutluluğunu yaşayan Durmuş Turanoğlu ise "Bana bu imkânı veren Başkan Serkan Acar'a ve Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’ya çok teşekkür ediyorum. Yapmış olduğum bu sanatı birilerinin görmesi beni çok mutlu ediyor. Nasıl ki güzel bir söz vardır, ‘cenaze de, düğün de kalabalık olur’. Bu da benim düğünümdür. Sergimizi gezmeye gelenlere de ayrıca teşekkür ediyorum. Öte yandan benim en büyük destekçim olan ve eserlerimin çizimlerini üstlenen Nevin Turanoğlu’nada bir kez daha şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu. Kültür ve sanata ilgi duyan herkesi sergisine davet etti. 

Editör: TE Bilişim