Hitler’in Türkiye’deki Kayıp Denizaltısı’na en iyi belgesel ödülü
 
 
Fransa’da düzenlenen Dünya Sualtı Filmleri Festivali’nde bu yıl En iyi Tarihi Belgesel ödülünü Türkiye kazandı. 2. Dünya Savaşı sürerken Adolf Hitler’in Türkiye’ye ucuza satarak savaşa sokmak istemesine rağmen kendi personeli tarafından Sakarya Karasu’da batırılan U 20 denizaltısının anlatıldığı “Hitler’in Kayıp Denizaltısı” adlı film dünyanın en iyi belgesel yapımcıları tarafından izlendi.
 
1944 yılında Hitler’in doğuya açılmak ve yeni savaş cepheleri açmak için Karadeniz’e gönderdiği ama gidecek limanı kalmayınca kendi personeli tarafından batırılan U 20 Türkiye’ye bir ödül getirdi. Almanya’nın Sovyet Rusya’ya saldırması için tek deniz yolunu elinde bulunduran Türk devleti tarafından geçişlerine izin verilmeyen 6 denizaltı Karadeniz’e demiryolu ve Tuna Nehri üzerinden getirilmişti. 3 bin 300 km yolu kateden denizaltılardan 3’ü Sovyet Rusya tarafından batırılırken, Kızıl Ordu’nun Romanya Köstence limanını ele geçirmesiyle 3 denizaltının gidecek limanı kalmamıştı. Hitler, Türkiye’ye denizaltıları satma teklifinde bulunarak dünya savaşına sokmayı planlarken, Başbakan İsmet İnönü’nün büyük bir diplomasi başarısı göstererek ülkemizi savaşa girmekten kurtarmıştı. Hitler’in emriyle Karadeniz’de kendi personeli tarafından batırılan U 19, U20 ve U23 uzun süre bulunamamıştı. Sakarya Karasu’nun açıklarında 4 yıl önce bulunan U20 denizaltısını belgeselleştiren Savaş Karakaş, 2. Dünya Savaşı’nın en başarılı diplomasi başarılarından olan hikayeyi anlatmıştı.
 
U20’den ayrıldıktan sonra karasu’da karaya çıkan ve köylülerle koşan Alman askerlerinin Beyşehir’deki tutukluluk günlerini de anlatan “Hitler’in Kayıp Denizaltısı” adlı belgesel film, Dünya Sualtı Filmleri Festivali’nde En iyi Tarihi Belgesel Ödülü’nü kazandı. Marsilya’da düzenlenen 37. Dünya Sualtı Filmleri Festivali’nde Türkiye’ye tek ödül kazandıran belgeselin gösterimi de yapıldı. 140 belgesel sinema filmini katıldığı festivalde ödül alan Hitler’in Kayıp Denizaltısı’nın yapımcıları Savaş Karakaş ve Sibel Göloğlu Meçsi kazandıkları ödülün Türkiye’nin belgesel yapımcılarına iyi bir tanıtım aracı olduğunu söylediler. Savaş Karakaş, “ Ülkemizin toprakları olduğu kadar suyun altıda tarihsel zenginliklerle dolu. Tarihin ve doğanın buluştuğu Türkiye’de iyi belgesel filmler yapıldığını anlatabilmenin sevincini yaşıyoruz” dedi. Festivalin onursal başkanı olan Fransız bilim adamı ve belgesel yapımcısı Kaptan Jacques-Yves Cousteau’nun oğlu Jean-Michel Cousteau, babasının 100. doğum yıldönümünü kutladıklarını söyledi. Kaptan Jacques-Yves Cousteau’nun Türkiye’den tanıdığı tek film yapımcısı olan merhum Haluk Cecan’da aynı festivalde de çeşitli tarihlerde 4 ödül almıştı.


--
Deniz Tutkusu
Ben yeniden denizlere açılmalıyım,
Denizle gök arasında yapayalnız kalmalıyım,
Yüksek bir gemi ve yol gösteren bir yıldız tek isteğim…
Dümenin gıcırtısı, rüzgarın şarkısı ve beyaz yelkenin sallanışı ile
Suları örten buğuyu ve uzaktan söken şafağı seyretmek bütün zevkim .
Evet ben yeniden denizlere açılmalıyım....
John Masefield

 

--
Deniz Tutkusu
Ben yeniden denizlere açılmalıyım,
Denizle gök arasında yapayalnız kalmalıyım,
Yüksek bir gemi ve yol gösteren bir yıldız tek isteğim…
Dümenin gıcırtısı, rüzgarın şarkısı ve beyaz yelkenin sallanışı ile
Suları örten buğuyu ve uzaktan söken şafağı seyretmek bütün zevkim .
Evet ben yeniden denizlere açılmalıyım....
John Masefield

Editör: TE Bilişim