Bugüne kadar her zaman eşsiz doğasıyla gündeme gelen Göcek Körfezi'nin korunması için alınan kararlar her kafadan ses çıkması nedeniyle uzunca bir süre uygulanamadı. Ta ki 15 Temmuz'da yayınlanan genelgeye kadar...

Bu yeni dönemin Göcek'e neler getireceğini bölgeyi tanıyan isimler Motor Boat and Yachting için yorumladı.

Göcek'te diğer koyların aksine kirliliğin en önemli nedeni buraya gelen tekneler. Teknelerin, pis su tankı boşaltımını kurallara uygun olarak yapmaması kirliliğin tehlikeli boyutlara ulaşmasına neden oluyor. Kirliliğin önlenmesi için birtakım çalışmalar var ancak farklı çevrelerden gelen eleştiriler, yetki karmaşası gibi sorunlar, uygulamanın hayata geçmesini engelliyor. Konuyla ilgili herkles farklı bir görüş söylüyor. Bu da bölgede ciddi bir kafa karışıklığı olduğunun en önemli göstergesi.

Her kafadan ayrı bir ses çıkması uygulamaların hayata geçirilmesini engelledi, alınan kararlar havada kaldı. Bir süre sonra kargaşadan bezdiğini söyleyen Turmepa'nın "Artık Göcek'ten çekileceğiz" açıklaması geldi. Turmepa, Muğla Valiliği ve ÖÇKK ile birlikte yaptığı toplantının ardından derneğin bundan böyle Mavi Kart uygulamasından hiçbir ücret talep etmeyeceğini ve uygulamanın hayata geçmesi şartıyla Göcek'ten çekilmeyeceğini açıkladı. 15 Temmuz'da da Muğla Valiliği bir genelge yayınlayarak artık kuralların kesin olarak uygulanacağını ve Mavi Kart'ın zorunlu hale geldiğini duyurdu.

YAŞANAN GELİŞMELER
Peki o günden bu yana Göcek koylarında ne gibi gelişmeler yaşandı? Muğla Valiliği uygulamanın özellikle son 10 gündür gözle görülür bir farklılığa yol açtığını söyledi.

Valilikten öğrendiğimize göre atık toplama istasyonlarının doluluğu şu an yüzde 30'lara ulaşmış. Teknelerin pis su tanklarını boşaltmak için Muğla ili sınırları içerisinde 40 istasyon ve dört tanker bulunuyor.

Valilik, özellikle tankerlerin sabahtan akşama kadar sürekli çalıştığını belirtiyor. Kurallara aykırı olarak denize atıklarını boşaltan teknelerin hiçbir şekilde affedilmeyeceği, 5 bin liradan 65 bin liraya kadar ceza verileceği duyuruluyor. Tekne sahipleri pis su tanklarını istasyonlardaki katı atık depolarına aktarıyor ya da bir telefonla tanker çağırabiliyor.

Mavi Kart, herhangi bir marinaya başvurularak alınabiliyor, karşılığında herhangi bir ücret alınmıyor. Özellikle 15 metreden küçük amatör tekneler için getirilen gri su tankı zorunluluğu da şimdilik yumuşatıldı. Valilikten, tüm atıkların siyah su tankına depolanması ve bunun sadece istasyonlara boşaltılması şartıyla teknelere herhangi bir ceza kesilmediği açıklandı.


TARTIŞMALAR SÜRÜYOR
Ama tüm bu gelişmelerle ilgili görüşlerini aldığımız kişilerden hâlâ farklı sesler yükseliyor. Alınan kararlara destek olanlar kadar uygulamanın anlamlı olmadığını savunanlar da var.

Herkes farklı şeyler söylese de aslında amaç tek: Dünyanın en önemli yat merkezlerinden biri olan Göcek'i kirlilikten kurtarmak. Gelişmeler olumlu ancak halen var olan birtakım altyapı eksikliklerinin giderilmesi ve herkesin kurallara uyması gerekiyor. Dileriz en kısa zamanda herkes tek bir ses haline gelir ve iş işten geçmeden önemli adımlar atılır.

"GÖCEK'TE BENİ GÖREN KORKSUN"
MEHMET ALİ BİRAND - GAZETECİ

"Bugüne kadar dünyada birçok ülke dolaştım ama Göcek gibi güzelliğe sahip bir yer daha görmedim.  Ben de sık sık teknemle Göcek koylarına gidiyorum, orada tatil yapıyorum. En son bir ay önce oradaydım. Deniz felaket durumdaydı. Böyle bir güzelliğin yok olmasını izlemek zorunda kalmak çok üzücü. O nedenle Göcek Körfezi'nde uygulanması zorunlu hale gelen kuralları kesinlikle destekliyorum.

Teknesi küçükmüş, denetim yetersizmiş, arıtılan su ne yapılacakmış gibi gerekçeleri bir yana bırakıp bu kurallara hemen uymaya başlamamız gerekiyor. Detaylı olarak baktığınızda kararlar aslında tabii ki yetersiz. Eleman az, yeterince istasyon yok, organizasyon eksik. Ama sırf organizasyonda eksiklikler var diye hayata geçirmemek çok saçma olur. Denizi seviyorsak, külfet de olsa bunlara katlanmak zorundayız. Önümüzdeki günlerde yine Göcek'e gideceğim. Bir tekne sahibi olarak kurallara uyacağım ve Mavi Kart'ımı alacağım. Eğer atığını denize boşaltan birilerini görürsem de hemen ihbar edeceğim. Göcek'te beni gören korksun!"

"DOĞA BİTTİĞİ ANDA PARANIN YENMEYECEK BİR ŞEY OLDUĞU ANLAŞILIR"
 LEVENT BALLAR, TURMEPA DERNEĞİ GENEL MÜDÜRÜ

"Özel Çevre Koruma Kurulu'nun bütün kararlarının arkasındayız. Bu uygulama, dünyanın farklı bölgelerinde uygulanıyor.

Mavi Kart, dijital ortamda teknenin daha önceki kayıtlarını gösteriyor.

Bu sistem, olur olmaz yerde atıklarını bırakan teknelerin ortaya çıkmasını ve cezalandırılmasını sağlayacak.

Mavi Kart'a karşı çıkışın nedeni tamamen denetimden kaçmak. Yelkenli teknelerin çoğunda gri su tankı yok. Bu, özellikle küçük tekneler için sorun oldu.

Biz de çözüm olarak 15 metreden küçük teknelerde gri su tankı bulunmaması için Muğla Valiliği'ne öneri götürdük.

Belki de bu teknelerin gri su tankı takması gerekmeyecek."

"GÖCEK'E DAHA FAZLA MARİNA YAPILMAMALI"
 NECATİ ZİNCİRKIRAN, GAZETECİ-DENİZCİ

"Mavi Kart uygulamasının kesinlikle doğru bir adım olduğuna inanıyorum ve destekliyorum. Uygulamayla, Göcek Körfezi'nde birçok şeyin değişeceğini düşünüyorum.

Bu sene ciddi bir bilinçlenme var. Kimse denizi kirletmiyor. Günübirlik tekneler müşterilerini bıraktıktan sonra istasyonlara gidiyor ve atıklarını çektiriyor. Kurallara uygun olmayan şekilde pis su tankını basanlar, diğer denizciler tarafından şikayet ediliyor. Sistem çok kolay işliyor.

Benim karşı olduğum, Göcek'te fazla marina yapılması. Oysa Göcek'te yeterli çekek yeri ve marina var. Bundan sonrakilerin Göcek dışına yapılması lazım. Göcek Körfezi'ndeki tekne kısıtlamasını destekliyorum, hatta daha fazla kısıtlama olması gerektiğine inanıyorum. Kirlenmenin temel nedeni çok sayıda teknenin Göcek'e gelmesidir."

"UYGULAMA, DEVLETİN KOYLARDA HAREKETSİZ DURAN TEKNELERE TESLİM OLMASIDIR"
MERİÇ KÖYATASI, GAZETECİ-DENİZCİ

"Son altı yıldır Göcek'e gitmiyorum çünkü orası çoktan denizciliğin merkezi olmaktan çıkmış. Yazlık ev mantığıyla kullanılan büyük motoryatların gösteriş merkezi olmuş. Göcek'te yaşanan sorunun ana kaynağı şu: Devasa motoryatlar sezon başlayınca bir koya demir atıyor. Teknenin sahibi hafta sonu misafirleriyle geliyor. Teknenin dingisi sahibini ve misafirleri gidip sahilden alıyor. Hafta başında da yine dingiyle teknenin sahibi gidiyor, tekne mürettebatla birlikte hareketsiz Göcek'te bir koyda kalıyor. Oysa teknenin Fethiye Körfezi dışına çıkıp Marpol kurallarına göre atığını boşaltması gerekiyor. Teknedeki atıklar da patron gittikten sonra mürettebat tarafından koyda denize veriliyor.

Denizi kirlettiği aşikar olan hareketsiz teknelere ceza yazılırsa bu iş çözülür. Göcek'teki büyük tekne sahiplerinin rahatı bozulmasın diye uluslararası sözleşmeler hiçe sayılıyor. Bürokratik bir ceza mekanizması geliştirilerek amatör denizcilere, dostça olmayan yaklaşımlarda bulunuluyor."

HER ŞEY YOLUNDA, PEKİ TOPLANAN ATIKLAR NE YAPILACAK?
LEVENT ÇELMEN, TV PROGRAMCISI-DENİZCİ

 
"Uzun zamandır tartışmalı hale gelen Göcek Koyları'na Coast Guide of Turkey Projesi kapsamında gelip çalışıyoruz. Çevreyi koruma, Göceği koruma adına başlatılan çalışmaların meyvelerini yavaş yavaş görmek mutluluk verici. Ancak görünüşe göre Mavi Kart uygulamasıyla ilgili haber karışıklıkları yatçıların bu yıl pruvalarını Göcek'e çevirmesini büyük bir oranda etkilemiş. Gerek resmi yetkililer ve gerekse lojistik hizmet veren esnaf, Göcek'i bu yılki kadar yoğunluktan uzak görmediklerini belirtiyorlar. Tabii bir uygulamayı, toplumun ilgili katmanlarıyla paylaşmadan, "Ben yaparım olur" dayatmalarıyla gerçekleştirmeye kalkınca, zararın nerelere kadar ulaştığını üzülerek görebiliyorsunuz.

Parayla satılması düşünülen kartlar, parayla toplanacak atıklar, masraflarını vergi giderlerinden düşüremeyen denizcilere ağır gelecekti.  Toplanılan bu atıklar; hangi arıtma tesislerinde, hangi kimyasallarla arıtılacak, bunun kontrolünü kim yapacak, o da belli değil."

Editör: TE Bilişim