En son bilimsel modeller, doğrudan Kuzey Kutbu üzerinden bir rotanın 2040'larda açılabileceğini öne sürüyor. Bu, Orta Arktik Okyanusu'nun 2070'lere kadar buzsuz hale gelmeyeceği düşünülen modelden yaklaşık 30 yıl erken.

Transpolar Deniz Rotası'nın (Transpolar Sea Route) Arktik deniz buzunun yıllık minimum seviyesine ulaştığı her yılın Eylül-Ekim aylarında kısa bir süre için kullanıldığı biliniyor. İklim değişikliği hızla devam ettikçe, yavaş yavaş TSR yoluyla nakliyenin normalleştiği bir noktaya gelineceği belirtiliyor. Daha önce açıklanan detaylarda Güney Kore ile Almanya arasındaki yolculuk, Ümit Burnu güzergahı üzerinden 46 gün, Süveyş Kanalı üzerinden 34 gün sürerken, Kuzey Deniz Hattı (Arktik rotası) üzerinden sadece 16 ila 23 gün sürdüğü belirtilmişti. Ayrıca Kuzey kutbundaki ipek yolu olarak adlandırılan bu rotanın Ortadoğu'yu aratmayacak yeni ticari, siyasi, askeri ve diplomatik bir çekişme alanı olaması ön görülüyor.

TSR açıldığında, Kuzey Deniz Rotası ve Kuzeybatı Geçidi'ne ek olarak üçüncü bir Arktik nakliye rotasını temsil edecek. Ancak deniz buzu ortadan kalktığında rotanın aniden kullanıma açılmayacağı da söyleniyor. Nakliye, gemilerden limanlara ve arama kurtarma ekipmanına kadar bir çok özel ve yeni altyapı gerektirecek.

Kasım 2019'da, Kuzey Denizi Rotası'nın ilk yabancı bayraklı geçişini 2010 yılında gerçekleştiren gemi olan MV Nordic Barents, Moriusaq'tan Quebec'e 41.000 ton ilmenit taşıdı. Bu tür buz sınıfı gemiler, muhtemelen TSR rotasının ilk zamanlarında kullanılabilecek.

Çin’e ait buz kırıcı gemi MV Xue Long, 2017'de Çin'in Orta Arktik Okyanusu'na ilk geçişini gerçekleştirmişti. Bilimsel keşif gezilerini ulaşım olanaklarına ilişkilendiren Çinli bilim insanları, “Çin'in sekizinci Arktik keşif ekibi, Orta Geçidi ilk kez buzkıranla geçti. Buzkıran Xuelong, Avrasya'ya açılan yeni bir deniz yolunu başarıyla açtı." demişti.

2018'de piyasaya sürülen buz kırıcı gemi MV Xue Long 2 ise, şu anda Orta Arktik Okyanusu'ndaki ilk yolculuğuna çıkıyor. Çin'in Kuzey Kutbu'ndaki denizcilik gelişiminde, özellikle de Kuzey Denizi Rotası boyunca oynadığı artan rol göz önüne alındığında, bu sefer, Çin’in ilgili birimlerinin TSR'yi desteklemesi için altyapı inşa etmesine yardımcı olabilir. Bu çabalar, nihayetinde yeni denizcilik rotasının açılma çalışmalarına da dönüşebileceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim