Dünyanın en etkili ekonomi dergisi Forbes’un New York’taki merkezini ziyaret ettiyseniz giriş kattaki muhteşem oyuncak koleksiyonu mutlaka ilginizi çekmiştir. Dünyaca ünlü teknelerin, yatların maketlerinin yer aldığı bu koleksiyon, 17 Aralık’ta satışa çıkıyor. Dünyanın en önemli müzayede şirketlerinden Sotheby’s New York, Forbes’un 25 yıldır sergilediği oyuncak botları, lüks gemileri açık artırma ile satacak. Koleksiyonun iskeletini bot ve gemiler oluşturuyor ancak içinde askerler, kovboylar, Kızılderililer gibi figürler de yer alıyor.

Koleksiyonun fikir babası her ne kadar uzun yıllar dergiyi yöneten üçüncü kuşak Malcom Forbes olsa da koleksiyonun temellerini 1917 yılında İskoçya’dan ABD’ye göç ederek dergiyi kuran B.C. Forbes attı. BC Forbes, 1950’li yıllarda çocukları için tekneler satın almaya başladı. Bu daha sonra bir aile geleneği haline geldi ve koleksiyonun nadide parçaları oluştu. Malcom’un oğlu Robert ise koleksiyonun bağımlısı haline geldi.


3-5 MİLYON DOLAR BEKLENİYOR

Sotheby’s’in yetkilileri koleksiyonu ülkedeki en iyi koleksiyonlardan biri olarak değerlendiriyor. 1950-1970 yılları arasında Almanya’nın Nürnberg bölgesindeki oyuncak tekne yapan Maklin, Bing, Fleischmann ve Caretta gibi üreticilerin en önemli modellerinin de içinde olduğu koleksiyonun 3 ila 5 milyon dolar arasında satılması bekleniyor. Sanayi devriminin gelişmeye başladığı yıllarda ülkelerin güçlerini ve zenginliklerini denizlerde sergileyen bu gemiler, 19. yüzyılın mühendislik ve sanatının ulaştığı noktayı da gösteriyor.
Koleksiyonda Heyde, Mignot ve Elastolin adlı oyuncakçıların yaptığı binlerce oyuncak asker de yer alıyor. Bu koleksiyonun değerinin ise 15 bin ila 25 bin dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.
Saddam’ın yatı yeniden satışa çıktı
Irak’ın ABD tarafından idam edilen eski lideri Saddam Hüseyin kimilerine göre diktatör, kimilerine göre kahraman… Ancak üzerinde uzlaşılan tek nokta, Saddam’ın lüks yaşamı. Sarayları, uçakları, yazlıkları ile dünya jet-set’ine dudak uçuklatan Saddam’ın yatının olmaması düşünülemez.

1981 yılında Danimarka’da ustalara gizlilik yemini ettirilerek inşa edilen 82 metre uzunluğundaki ‘Okyanus Meltemi’ son yılların en lüks yatlarından biriydi. İran-ırak savaşı sırasında saldırılardan korunması için Suudi Arabistan’ın Cidde Limanı’na gönderilen Okyanus Meltemi, yeniden Irak sularına döndü. Okyanus Meltemi, Iraklı yetkililer tarafından yeniden satışa çıkarılacak. Aslında 2008’de yat Fransa’da 30 milyon dolara satışa çıkarılmış, o dönemde başlayan ekonomik kriz nedeniyle satılamamıştı.
Okyanus Meltemi, ABD’nin Irak’a saldırısıyla birlikte sıkıntılı yıllar yaşadı. Önce Irak ile Ürdün arasında mülkiyet sorunu yaşadı, Ürdünlüler yatın kendilerine ait olduğunu iddia etmişti. Fransız mahkemeleri yatın Irak’a ait olduğuna karar verdi. O tarihlerde Fransa’da bulunan yat, tamir edilmesi için Yunanistan’a gönderildi ancak birçok parçasının bozulduğu anlaşılınca Irak hükümeti Basra Körfezi üzerinden gemiyi getirip tamir ettirdi.
Iraklı yetkililer, yatın yeniden satışa çıkarılacağını ve satıştan maliye ve dışişleri bakanlıklarının sorumlu olacağını belirtiyor.


FÜZE RAMPASI, TÜNELİ BİLE VAR

 Okyanus Meltemi, şatafatı kadar güvenliğiyle de dikkat çekiyor. 82 metre uzunluğundaki yatta tüylü halılar, oymalı antika mobilyalar, çok sayıda tablo bulunuyor. Tüm armatürlerinin altın kapmalı olduğunu söylemeye gerek yok. Helikopter pisti, füze rampası, denizaltıya giden gizli tüneli de güvenliğe meraklı olanlar için. Yetkililer, yatın uzun süredir kullanılmadığı için bazı bölümlerinin yenilenmesi gerektiğini belirtiyor.
Koç’un West Marine’i Marmaris’te
Denize olan tutkusuyla bilinen Rahmi Koç’un başkanlığını yaptığı West Marine Türkiye, 4. mağazasını Marmaris’e açtı. Dünyanın en büyük deniz malzemeleri satıcısı olan West Marine, ABD dışında ilk yurtdışı operasyon merkezi olarak 2008 yılında Türkiye’yi seçmişti.

İstanbul Kartal, İstanbul Kalamış Marina ve Bodrum’daki mağazalarının ardından, Marmaris’te açılan West Marine mağazası, müşterilerine 17 farklı kategoride 10 binden fazla ürün sunacak. Açılış törenine katılan ve kurdeleyi kesen Rahmi Koç, "West Marine halat satarak işe başladı ve bugün dünyanın kendi çapında en büyük şirketi konumuna geldi. Biz Marmaris’te bizimle aynı statüde olan deniz malzemesi satan firmalara rakip olmayıp bu işi birlikte büyüteceğiz. Türkiye’de denizcilik sektörü çok süratle ilerliyor. Dolayısıyla bizi bağrınıza basın ve bizi karşınızda bir rakip olarak görmeyin” dedi.
West Marine, elektronik, navigasyon, yayınlar, güvenlik, demirleme, bakım, elektrik, tesisat, havalandırma gibi 10 bin ayrı ürüne sahip. 

Editör: TE Bilişim