"Fırtına Gemisi" yola çıkacak  

Kuzey Ege, 2011 yılında turizmin cazibe merkezi olmak için kolları sıvadı

Altınoluk beldesindeki Antandros Antik Kenti'nden, M.Ö. 1242 yıllarında hareket eden ve Roma İmparatorluğu'nun kurulmasına neden olan "Fırtına Gemisi" (The Tempest) yeniden yapılarak mitolojik yolculuğu tekrarlayacak. Kazı Başkanı Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, projenin AB desteğiyle gerçekleşmesi için girişimlerin başladığını bildirdi.

TURİSTLER GELECEK

Doç. Dr. Polat, proje ortağı olan İtalya'nın Castro şehrinde eşzamanlı çalışmaların sürdüğünü söyledi. Polat, "Bunun ilk ayağı Altınoluk ve Castro'nun kardeş kent olmasıydı. Castro Belediye Meclisi kardeşliğe imza attı. Projeyle tarihi gemi inşaa edilip yolculuk tekrarlanacak. Amaç, 2011'de Körfez Havaalanı'nın da uluslararası uçuşlara açılmasıyla bölgeye gelecek turistlere burada kalacakları bir neden oluşturmak" dedi.

İLYADA DESTANI

Doç. Dr. Polat, "Roma İmparatorluğu'nun kurucucu Aeneas'ın, Kaz Dağları kerestesinden ürettiği Fırtına Gemisi ile yaptığı tarihi yolculuk yeniden canlandırılacak. İlyada destanının Truvalı kahramanı ve Roma İmparatoru Augustus'un atası Aeneas'ın Kaz Dağları'ndaki ağaçlardan yaptığı gemi yeniden inşa edilecek. Truva düştükten sonra kenti terk edip yeni yurt arayan Truvalılar'ın önderi olan ve yaptığı gemiyle denize açılıp Orta İtalya'da Roma kentini kuran Aeneas'ın mitolojik yolculuğu tekrar edilecek" diye konuştu.

Tarihin en savaşçı karakteri

Çizgi romanlara konu olan savaşçılığıyla tanınan Conan'ın kavimi Kimmerlere ev sahipliği yapan Antandros'ta bu sezon 24 kişilik bir kazı ekibi gece gündüz çalıştı. Arkeolog, mimar, restoratör ve öğrencilerden oluşan ekip, 3 farklı alanda 2 ay süren çalışma gerçekleştirdi. M.Ö. 7. yüzyıldan başlayıp Hellenistik döneme uzanan 53 mezar ortaya çıkarıldı. Toprak yüzeyinin 50 cm. altından başlayıp 3.5 metre derinliğe kadar inilen çalışmalarda birbiri üzerine binmiş pithos, çatı kiremidi, lahit, kremasyon, amphora gibi farklı tipte mezarlar bulunduğunu beliten Doç. Dr. Polat, Yamaç Ev olarak isimlendirilen Roma evindeki kazı çalışmalarında ise 33 metrelik bir koridor ortaya çıkarıldığını söyledi. Polat, "Böylece yamaçtan gelen taban suyu eve zarar vermeden tahliye ediliyor" dedi.

 

Editör: TE Bilişim