Farilya (Gündoğan)Balıkçılar Kahvesi
 
Bodrum’un Farilya (şimdilerde Gündoğan diyorlar) köyündeki (şimdi belde oldu) balıkçı barınağındaki kahve Balıkçılar Kooperatifi tarafından işletiliyor. Sabah saat 7.00’de Memnune Okyay kahvenin kapısını açıyor. Çay demlemeye başlıyor. Ramazan Baltutan çay kahve servisi yapıyor.

Biz 8.00’e doğru kahveye gidiyoruz. Çünkü o saatte, balığa çıkan tekneler dönmeye başlıyor. Hava yağmurlu değilse her mevsim insanın kemiklerini ısıtan Bodrum güneşinin altında, kahvenin bahçesindeki sandalyelere oturuyor, balıkçılarla sohbet ediyoruz.

Memnune Okyay’ın mutfağı pırıl pırıl. Güler yüzü ile demlediği çaylar, kaynattığı kahveler pek lezzetli oluyor. Bir başka marifeti daha var. Her sabah evden gelirken kendi yaptığı “ev poğaçaları”nı getiriyor. Sıcak sıcak poğaçaların lezzetine doyulmuyor. Ramazan Baltutan da Farilya’nın çarşısındaki İkizler fırınının simitlerini ve poğaçalarını dolaba yığıyor.

Poğaçaların tanesi 1 TL. Simit 75 kr. Çay 75 kr. Kahve 1.5 TL. İsteyene kaşarlı tost hazırlıyorlar 2 TL’ye.

Ali (Kara) Kaptan’ın başkanlığını yaptığı Balıkçılar Kooperatifi üyelerinin 60 teknesi var. Bunların 15 kadarı her gün balığa çıkıyor. Teknelerin çoğu küçük boy tekne.

İlginç olan köyün bazı balıkçılarının her sabah balığa karılarıyla çıkması. Dostumuz Önder Özçelik, Farilya’nın ünlü lokantasını işleten Terzi Mustafa’nın amca oğlu. Onun da sahilde evi, bahçesi var. Bir zamanlar o da motel ve lokanta işletmiş. Şimdilerde saat 4.00’te karısı Emine Özçelik ile denize açılıyor. Saat 8.00’lerde dönüyor. Bazı günler 50 kg balık tuttuğu oluyor. Son gördüğümde 20 kg balıkla dönmüştü. “Allah bereket versin” diyordu.

Baki Okyar, karısı Hatice Okyar ile bugünlerde bolca barbun balığı tutuyor. Onun ağı barbun ağı. Barbun devamlı çıkmıyor. Bugünlerde bol. Sahile yanaşınca kızları Deniz ve oğulları İbrahim de onlara yardımcı oluyor.

Hacı Tepe, “Karım Salime‘nin kısmeti boldur. Onunla çıkarsam, bolca balık avlarım” diyor.

Büyük tekneleri olan balıkçılar, dil balığı seferine çıkmak için ağlarını hazırlıyor. Büyük tekneler denize açılınca aynı gün Farilya’ya dönmüyor. Kıyı boyu avlanıyor. Balık komisyoncuları onları takip ediyor. Tuttukları balıkları onlar denizde iken satın alıyor.

Yaz aylarında balıkçılar denizden dönünce balıkları genelde kooperatifin kahveye bitişik mağazasındaki soğuk hava tesislerinde saklıyor.

Şimdilerde ise, balıklar kooperatife getirilmeden tekne başında satılıyor. Barbunya bugünlerde 30 TL. Kefal, sarpa, deli sarpa, levrek, kofana, mercan, akya, çipura 15-20 TL arasında. Arada sırada kalamar ve karides yakalandığı da oluyor.

Balıkçılar kahvesinde oturunca insan ikilem içinde kalıyor. Bir yanda, para kazanmak için geceden denize açılan, saatler boyu denizde kalan balıkçılar... Öte yanda Bodrum’da bu aylarda bile insanın kemiklerini ısıtan güneşin altında çayını kahvesini içerek keyif yapanlar... Ne yapacaksınız... Hayat bu.

Editör: TE Bilişim