Exodus'un Kaptanı Hayatını Kaybetti

File:President Warfield 1947.png1947 yılında 4554 Yahudi göçmeni Marsilya'dan İngiltere yönetimindeki Filistin'e götüren ve yolculuğu pek çok kitaba konu olan Exodus gemisinin kaptanı Yitzhak Aranne, İsrail'de 86 yaşında yaşamını yitirdi.

İngiltere, Filistin'e yahudi göçüne sınır koyduğu dönemde Marsilya yakınlarındaki Sete Limanından  11 Temmuz 1947'de yola çıkan Exodus, yola çıkmasından itibaren İngiliz savaş gemilerinin takibine alınmıştı.

İngiliz kraliyet savaş gemileri, Filistin yakınlarında Exodus'a aborda olmuşlar ve gemide mültecilerin direnç göstermesi sonucu 3 mülteci ölmüş ve onlarca mültreci yaralanmıştı.

Daha sonra Kraliyet Donanması Exodus gemisini yedeğine alarak Hayfa'ya getirmişti. Burada Exodus'un yolcuları Fransa'ya giden başka gemilere zorla bindirilmişti.

Fransa'ya dönen mülteciler, burada gemiden inmeyi reddetmişlerdi. Bir ay süren bekleyişten sonra Yahudileri gemiden inmeye ikna edemeyen İngilizler, Fransızlardan da yardım göremeyince geminin rotasını Almanya'ya döndürttü. Burada yolcular Luebeck yakınındaki toplama kampına alındı.

Bu olaylar, madyanın da yardımıyla, tüm dünyada İngiltere karşıtı hareketleri başlattı.

Exodus gemisi yolcuları daha sonra İngiltere kontrolünde bulunan Kıbrıs'taki toplama kamplarına alındılar. Exodus'un yolcuları, İsrail'in 1948'de bağımsızlığını ilan etmesinden sonra ancak İsrail'e ulaşabildiler.

File:Exodusuris.jpgAmerikalı yazar Leon Uris, Exodus gemisinin yolculuğunu anlatan, "Exodus" romanını -kurgusal eklentilerle- 1958 yılında yazmıştı. Bu roman daha sonra 1960 yılında Otto Preminger tarafından filmleştirildiğinde başrolleri Paul Newman ve Eva Maria Saint oynamıştı.

Kaptan Yitzak Aranne, Jerusalem Post gazetesine verdiği bir demeçte, kitapta ve filmde anlatılanların gerçeklerle uzaktan yakından ilişkisi bulunmadığını söylemişti.

1923 yılında Polonya'nın Danzig kentinde doğan Yitzak Aranne, İngiltere kontrolündeki Filistin'e 10 yaşındayken gitmişti. Aranne Cuma günü defnedilecek.

File:Exodus 1947 ship.jpg

 

Editör: TE Bilişim