Ege’nin ilk deniz aracı canlandırıldı

İki medeniyetin buluşmasını sağlayan Ege Denizi’nin ilk deniz aracı Kiklad tekneleri 5 bin yıl sonra bire bir kopya edilerek denize indirildi. Erken Tunç Çağı’nda Ege’nin ilk deniz ulaşım aracı olan Kiklad tekneleri, Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi ve 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği tarafından 12 kürekçi ve 1 dümenci ile Urla’da suyla buluştu. Kiklad, Uluburun ve Kibele adlı antik çağ gemilerinin ardından deneysel arkeolojinin dünyadaki en güzel ve başarılı örneklerinden biri olarak Türk arkeolog ve sanat tarihçiler tarafından yapıldı.

Erken Tunç Çağı’nda Ege Denizi’nin güneyinde 28 adadan oluşan Kiklad Adaları ile Batı Anadolu kıyıları arasında ticaretin başlamasını ve iki kültürün buluşmasını sağlayan Kiklad kayıkları, dünyada ilk kez canlandırıldı. Hiçbir maden kullanılmadan, dikişli ve ahşabın birbirine geçmesi şeklinde yapılan kayıkların bire bir kopyaları, çıktığı Yunanistan’dan önce İzmir Urla’da denize indirildi. Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin deneysel arkeoloji tekniklerini uygulayarak yaptığı Kiklad kayıklarının ilki suya indirildi. Döneminin tek deniz ulaşım yolu olan iki kültür arasında ham madde hatta canlı hayvan taşıması bile yapan kayıklar, Kiklad Adaları’nda ve Urla Limantepe’deki seramik ve kaya kabartmalarındaki tasvirlerden esinlenilerek yapıldı. Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığındaki arkeolog ve sanat tarihçileri önce Ege’nin doğal bitki örtüsü çam ve meşe ağacından omurgayı hazırladı. Omurgaya dikey tahtalarla tekne yapılırken, halatlar dikişlerle birbirine geçirilerek gövdeye monte edildi.

Dünyanın en eski ticaret batığı Uluburun’un kopyasını sualtına indiren, Kibele adlı antik çağ yelkenlisini canlandırarak Marsilya’ya kadar giden 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği’nin danışmanlığında yürütülen çalışmalar sonunda 3 adet Kiklad teknesinden ilki denizle buluştu. Urla Belediyesi’nin desteğiyle yapılan teknelerin denize indirilmesini Urla Kaymakamı Şeyhmuz Günaydın, Ankara Üniversite Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Stefan Schneider, İngiltere İzmir Başkonsoloslu Anthony William Buttigieg, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh’da izledi.

Prof. Dr. Hayat Erkanal,, “1 tane 14 m’lik ve 2 tanede 19 m’lik  Kiklad Teknesi yaptık. 5 bin yıl önce Ege’de filo halinde dolaşan ve medeniyetlerin gelişmesini sağlayan Kiklad’ların ilk filosunu kurduk. Önümüzdeki yıl, Sakız Midilli ve Sisam Adalarına tarihsel bir yolculuk yaparak dönemin insanlarının nasıl yolculuk ettiğini öğreneceğiz. Antik rotalara yolculuk ederken kültürlerin nasıl kaynaştığın, ticaretin nasıl geliştiğini göreceğiz” dedi.

 

Editör: TE Bilişim