DÜNYANIN EN BÜYÜK YER AYNASINI GÖRDÜNÜZ MÜ?

Burası Bolivya'da. Adına dünyanın en büyük yer aynası deniliyor. Bunun nedeni burada çekilen fotoğraflarda saklı.

Güneybatı Bolivya'daki dünyanın en büyük tuz gölünün inanılmaz bir özelliği var. Bir karış yüksekliğindeki sığ sular, gökyüzünü bir ayna gibi yansıtıyor. Hiç bir dalga ve hareketin olmadığı bu uçsuz bucaksız suya bakanlar sanki gökyüzünü ve bulutları yere inmiş gibi görüyor.

Salar De Uyuni adıyla bilenen bu uçsuz düz ova dünyanın en egzotik yerlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Büyüklüğü ve pürüzsüz yüzeyi sayesinde ayna gibi bir yansıtma özelliğine sahip olan bu dev tuz gölü, uydular tarafından da yararlanılan en büyük yer yüzü aynası durumunda. Uydular test ve kalibrasyon ayarlarını buraya göre yapıyor.

Burada metrelerce kalınlığında tahmini olarak 10 milyar ton tuz olduğu sanılıyor. Gölden daha çok bir iç deniz olarak kabul edilen tuzlu saha özellikle bölgede yaşayanların önemli bir geçim kaynağı durumunda. Buradan çıkarılan tuzları satan Bolivya köylüleri, evlerinde bile bloklar halindeki bu kuzları kullanıyor. Tuzdan masalar yapan köylüler, kireç yerine de bu tuzları kullanıyor.

 

Editör: TE Bilişim