Deniz Kaplumbağaları Doğal Yaşamlarına Geri Döndü

Urla’da 1 yıl önce yaralı halde bulunan 2 deniz kaplumbağası tedavilerinin ardından doğal yaşamlarına bırakıldı.

Geçtiğimiz yıl Urla çevresinde Neslihan Çelikbaş isimli hayvan severin ihbarı üzerine Orman ve Su işleri Bakanlığı’na bağlı Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından bulunan ve “Neslihan” “İzmir” adları verilen iki su kaplumbağasının doğal yaşamlarına bırakılması için Urla’da tören düzenlendi.

Törene; Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürü Hayati Binboğa, Ege Üniversitesi Haber Merkezi görevlileri ve basın mensupları katıldı.

Bayrak; “Neslihan ve İzmir 1 yıl önce Urla çevresinde duyarlı vatandaşların ihbarıyla bulundu. Su kaplumbağaları Muğla Dalyan’da bulunan Rehabilitasyon Merkezinde 1 yıl tedavi gördüler. Bölgede yılda yaklaşık 200 yaralı hayvan ihbarı alınıyor. Dolayısıyla çalışmalarımız süreklilik arz ediyor. Bu yıl 9 su kaplumbağası ihbarı alındı ve hepsinin tedavisi yapıldı.

Daha önce de Aydın’da 2 su kaplumbağası doğal yaşamına bırakıldı. Bunların dışında bu yıl birimlerimiz tarafından yapılan çeşitli çalışmalarla tilki, şahin, leylek, pelikan, deniz kaplumbağaları gibi nesli tehlike altında olan yüze yakın hayvan tedavi edildi. Başta Prof. Dr. Yakup Kaska olmak üzere Pamukkale Üniversitesi’ne, DEKAMER’e, hayvan severlere ve gönüllülere çok teşekkür ediyorum. Vatandaşlardan bu tür olayları Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne, jandarmalara ve ya polise ihbar etmeleri konusunda duyarlı davranmalarını istiyoruz” dedi.

Prof. Dr. Kaska ise “Deniz Kaplumbağaları daha çok Akdeniz’de yaşamaktalar. Kazalar da bu bölgelerde sık görülmekte. Vatandaşların ihbarıyla rehabilitasyona alınan kaplumbağalara antibiyotik ve serum desteği tedavileri uygulandıktan sonra yüzme tanklarında avlanmak gibi doğal faaliyetlerini devam ettirmeleri test ediliyor.

Neslihan’ın kafasında derin bir yara vardı, İzmir’in ise pervane çarpması nedeniyle sol yüzgeci kopmuştu. Tedavi süreci yaklaşık 1 yıl sürdü, daha sonra bulunduğu bölgeye en yakın doğal ortama bırakılmak üzere buraya getirildiler. Türkiye doğal yaşamın korunmasında önemli çalışmalar yapmakta, önümüzdeki yıl da Muğla’da 35. Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu’nda 80 ülkeden toplamda bin katılımcıyı ağırlayacağız” diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bağlı birimler; Türkiye’de özellikle nesli tükenmekte olan ya da nadir rastlanan hayvan ve bitki türlerini korumak adına faaliyetlerini sürdürüyor. Bunun dışında; avcılığın kontrol altına alınması, hayvan ticareti, doğal parkların yönetilmesi konularında faaliyet gösteriyor.

Editör: TE Bilişim