Denizcilik Müsteşarlığı gerçekleştirdiği basın toplantısında Denizcilik İhtisas Kütüphanesi kurma çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalletin Şevli, Müsteşarlık bünyesinde böyle bir kütüphanenin kurulmasına, hem Türk denizciliği hem de dünya denizciliği açısından büyük önem verdiklerini belirtti. Özellikle denizciliğin takip edilmesi, bu konuda başvurulacak kaynaklara ulaşılması açısından, sektörün de bu kaynağa duyduğu ihtiyaç bakımından, gerek Bakanın ve gerekse Müsteşarlığın bu kurulacak olan kütüphaneye büyük önem verdiklerini açıkladı.

Cemalettin Şevli, denizcilik tarihi ve kültürünün korunması, Türk denizciliği adına bir kaynak oluşturulması bakımından büyük öneme sahip olan kütüphane ile ilgili yapılacak olan çalışmalarda her türlü desteği beklediklerine dikkat çekti.

Denizcilik Müsteşarlığı Müşaviri Prof. Dr. İdris Bostan yaptığı konuşmada, Denizcilik Müsteşarlığı’nın bu çalışmasının, özellikle süreci yüzyıllara dayanan denizcilik tarihimizin gerçek anlamda araştırılması için büyük önem taşıdığını belirtti. Bostan,Türklerin denizcilikle tanışmalarının Anadolu’yu yurt edindikten sonra başladığını söyledi ve Osmanlıların bulundukları coğrafyanın gereği olarak karada tutunabilmek için denizlerde güçlü olmaları gerektiğini çok erken bir dönemde fark ettiklerini ekledi.

Bu anlayışın, Osmanlı’yı o günkü dünya koşulları içerisinde en etkin bölge olan Karadeniz, Kızıldeniz ve Basra Körfezi bağlantılı Akdeniz dünyasının en güçlü hükümran devleti haline getirdiğini söyleyen Bostan, “Osmanlılar denizlerdeki ticaretin hem yerli, hem yabancı tüccarlar için kurallarını koyup, önünü açtı. Bu politikaların sonucu olarak Osmanlı’nın izni olmadan yüzlerce yıl hiçbir devletin değil askeri, ticari gemisi bile bu denizlere giremedi. Avrupa ülkeleri için doğu ile ticaret o zaman da çok önemliydi. Çünkü, gıda,giyecek ve eczacılıkla ilgili tüm maddeler hep Uzakdoğu’dan geliyor ve Osmanlı limanları üzerinden Avrupa limanlarına taşınıyordu.” dedi. Bostan Osmanlı’nın hüküm sürdüğü bu denizlerde uzun bir dönem denizcilik tarihini de yazdığını, bu tarih içinde yer aldığını belirtti. Kurulacak olan bu kütüphane ile, tüm bu bölgelerdeki denizcilik tarihimize ve belgelere de ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Bostan, bu kütüphanenin ulusal değil, uluslar arası bir kütüphane olacağına tekrar dikkat çekti.

“ Bugün Türkiye Denizciliğine yön verme kararlılığında olan Denizcilik Müsteşarlığı, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle tarihteki denizci birikimini araştırmaya yönelik birimler oluşmasına öncülük etmektedir” diyen Bostan, bunun için atılması gereken ilk ve en önemli adımlardan biri olarak, araştırmacıların hizmetine sunulmak üzere bir Denizcilik İhtisas Kütüphanesi kurulmasına karar verildiğini söyledi. Kurulacak olan kütüphane sayesinde yurt içinden ve yurt dışından sağlanacak kitap, dergi ve belgelerle gelecekte denizcilik tarih ve kültürüne en büyük katkıyı yapacak kaynaklar elde edileceğini belirten Bostan, “Bu kütüphanenin geliştirilmesi için deniz tarihi ve kültürüne gönül veren bütün ilim adamı ve kültür insanlarının, yayınevlerinin,kurum ve kuruluşların katkısını temenni etmekteyiz” dedi.

Denizcilikle ilgili kütüphane sahiplerinden, koleksiyonculardan bağışları beklediklerini belirten Bostan, koleksiyoncuları için kütüphanede, onların isminin verildiği bölümlerde belgelerini, kitaplarını koruyup muhafaza edeceklerinin altını çizdi.

Denizcilik araştırmalarında bugüne kadar eksikliği her zaman hissedilen bir boşluğu doldurma çabasıyla kuracakları kütüphanenin başlangıç için Çırağan Sarayı yanındaki, Ziya Kalkavan Anadolu Teknik Lisesi bahçesi içinde yer alan Müsteşarlık binasında olacağını söyleyen Cemalletin Şevli, kütüphanenin daha sonra Haliç’te oluşturulacak Denizcilik Kültür Kompleksi içinde yer alacağını belirtti.

Halka açık olması planlanan kütüphanenin faaliyete geçmesi için biran önce hazırlıklara başladıklarını belirten Şevli, bu konuda her türlü desteğe açık olduklarını, denizcilikle ilgili her türlü kurum ve kuruluştan, sivil toplum örgütlerinden destek isteneceğini söyledi.


 

Editör: TE Bilişim