Denizcilik Mirasının Yüzlerce Yıllık Tanıkları Arkas Deniz Tarihi Merkezi’nde...

Sergi; Almanya, Avusturya, İsviçre, Portekiz, İrlanda, İspanya gibi çeşitli Avrupa ülkelerinde yer alan tarihi kütüphane ve opera saraylarına ait toplam 44 fotoğraftan oluşuyor. 21 adet opera binası ve 23 adet kütüphane fotoğrafından oluşan sergide Venedik’te bulunan La Fenice, Paris’te bulunan Opera Garnier, Barselona’da bulunan Palau de la Musica Catalana’yı ve Paris’in meşhur kütüphanelerinden Bibiotheque Nationale de France, Lizbon’daki Palacio National de Mafra ve Dublin’de yer alan Trinity College gibi tarihi kütüphanelerini bu sergide görebilirsiniz.

Ahmet Ertuğ fotoğraf sergisi için; Salı-Çarşamba-Cuma-Cumartesi-Pazar günleri 10:00-18:00, Perşembe günleri 10:00-20:00 saatleri arasından Arkas Sanat Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz. Bu büyülü kareleri kaçırmamanızı öneriyoruz…

3 kattan oluşan binanın zemin katı gemi antikalarına, giriş katı Türk gemilerinin maketlerine, 2. katı ise 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan dönemde görülen gemilerin maketleri ve ünlü deniz ressamlarının tablolarına ev sahipliği yapıyor.

Merkezde 89 gemi maketi, 126 parça gemi antikası, 67 tablo yer alıyor ve herbiri insanı farklı duygulara sürüklüyor.

Arkas Deniz Tarihi Merkezi geçmişi 1800’lere kadar uzanan, Arkas ailesinin bir dönem yaşadığı özel bir mekan. Merkezde 89 gemi maketi, 126 parça gemi antikası ve 67 tablo yer alıyor.

Üç kattan oluşan merkezin giriş katında sizi dev miyar pusulalı dümen dolabı karşılıyor. Bandırma vapuru, Savarona yatı gibi Türk gemilerinin yanı sıra Kristof Kolomb’un kaşif gemileri de bu katta yer alıyor.

2. katta bulunan 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan geniş yelpazede görülecek gemi maketleri ise denizciliğin tarihsel gelişimini muhteşem bir görsellikle ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Gemi maketlerine Dixon, Molsted, Roux ve Sami Yetik gibi ünlü deniz ressamlarının tabloları da eşlik ediyor. Merkezin zemin katındaki gemi antikaları odası geçmişte denizcilik mesleğinin ne kadar zorlu olduğunu gözler önüne seriyor. Ayrıca bu katta savaş gemilerinin de olduğu özel bir bölüm bulunuyor.


Lucien Arkas projeden bahsederken “Deniz ve denizle ilgili her konu hayatım boyunca ilgimi çekmiştir. Yıllar önce bir sergide gördüğüm Engin Alsan’ın yaptığı Victory isimli gemi maketi beni çok etkiledi. Böylece ilk gemi maketimin siparişini vermiş oldum. Zaman içinde tutkuya dönüşen bu ilgim 30 yılın sonunda beni tarihte izler bırakmış 400 adet geminin maketinden oluşan bir koleksiyonun sahibi yaptı. Her biri usta ellerde şekillenen maketler, temsil ettikleri dönemin efsane gemilerine tekrar hayat verdi. Maket üstadlarımız Metin Gürkan, Bedri Selay, Ergin Bürge, Azmi Beydeş, Nezih Bekat, Alpay Türkekul, Coşkun Güreli ve Merhum Engin Alsan’a bir kez daha teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Yaptırdığımız maketleri zaman içinde Arkas Holding ve bağlı şirketlerin binalarında çalışanlarımızın görebildiği noktalarda sergiledik. Diğer taraftan da yeni maketler, eski gemi parçaları, deniz ve gemi resimleriyle koleksiyonu zenginleştirmeye devam ettik. Bu koleksiyonu, denizcilik mirasının yüzlerce yıllık tanıklarını somutlaştırarak hem tarihe ışık tutmak hem de denizcilik sektöründeki gelişimi göstermek adına çok önemsiyorum. Bu nedenle sadece çalışan ve ziyaretçilerimiz ile sınırlı bir grupla bu eserleri paylaşmanın yeterli olmadığı düşüncesiyle deniz tarihinin bu eşsiz tanıklarının nesilden nesile aktarılan öykülerinin bir mekanda hayat bulmasını istedim. Tüm bu eserlerin Arkas Deniz Tarihi Merkezi’nde hayat buluyor olmasından büyük bir mutluluk duyuyorum.” dedi.

Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ni Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri randevu alarak ziyaret edebilirsiniz.

Fotoğraf sanatı alanında yurtdışındaki başarılarıyla tanınan Ahmet Ertuğ’un kütüphaneler ve opera saraylarını konu alan “Sessizliğin Yankısı” isimli sergisi Arkas Sanat Merkezi’nde 15 Eylül – 30 Aralık tarihleri arasında sergilenecek.

Arkas Deniz Tarihi Merkezi’nde sergilenen gemi maketleri, tablolar ve gemi antikaları ziyaretçilerini deniz tarihinin derinliklerine çekmeye devam ediyor.

Adres: 80 Sk. No:28
Bornova, İzmir
İletişim için: 0 232 3421011

Editör: TE Bilişim