Sualtı motorsikleti

Denizaltının ardından sualtı motosikleti yaptı.


 
Türkiye'nin tek sivil denizaltıcısı olan ve yaptığı denizaltılarla çeşitli projelere imza atan Erkan Ayral, geliştirdiği sualtı motosikleti ile herkesi denizin derinliklerini gezintiye çıkarmaya hazırlanıyor.

1996'da yaptığı Curiosus(Latince, Meraklı) adlı denizaltı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 410 metre derinliğe kadar indiğini söyleyen Ayral, Türkiye'nin sualtı ve deniz teknolojilerinde dışa bağımlı olmadığını kanıtlamaya çalışıyor.

Sualtı Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün kurucu başkanı Erkan Ayral, Bodrum'daki evinin bahçesinde bulunan 1 denizaltı, 1 sualtı motosikleti ile 7 sualtı görüntüleme ve araştırma robotuyla sualtı teknolojisi üzerine çalışmalar yapıyor.

Avustralya ve Malezya gibi deniz ülkelerinde turistik geziler için tasarlanan sualtı araçlarından yola çıkan Erkan Ayral arkadaşı Merih Karabağ ile Türkiye’nin ilk sualtı motosikletini üretti. FeGa adını verdiği ve tek kişinin başka bir ekipmana gerek duymadan sualtında gezmesini sağlayan motorlu aracı için Denizcilik Müsteşarlığı’ndan onay bekleyen Ayral, şimdiden 50 adet sipariş verildiğini belirtti.

Kabinli denizaltı mı sualtı gezinti aracımı? 

Denizcilik Müsteşarlığı’nın ‘Dalabilir Deniz Araçları Yönetmeliği” gereğince bu tür araçların yolcuları(ya da personeli) tazyikten koruyacak kabinli olması gerekiyor. FeGa’nın ise hava tüpünün bağlı olduğu ve yolcunun başka bir ekipman kullanmadan nefes alması sağlayacak cam bölme dışında bir kabini olmadığı için bu yönetmeliğe uygunluğu araştırılıyor. Geçtiğimiz yaz yapımı tamamlanan ve 8-10 metreye kadar test dalışı başarıyla gerçekleştirilen sualtı motosikletinin benzerlerinin ada ülkelerine tatile gidenler tarafından beğeniyle kullanıldığı öğrenildi. Erkan Ayral, özellikle ada ülkelerine tatile gidenlerin sualtında geçmek için bu tür araçları tercih ettiklerini belirtirken, Türk işi sualtı motosikletinin tüm test dalışlarını tamamladıklarını belirtti.

FeGa(Fenerbahçe-Galatasaray) adını Fenerbahçe eski Başkanı Ali Şen’i kırmamak için koyduğunu belirten Ayral, Denizcilik Müsteşarlığı’ndan gelecek olumlu cevap ile seri imalata geçeceklerini belirtti. Ayral, “SUTA (Sualtı Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Derneği) olarak ilk sualtı gezinti aracımızı yaptık. FeGa, cam bölmesine başını sokan ve ayakta duran insana hava tüpünden serbest nefes almasını sağlayan, en fazla 10 metreye inen bir sualtı aracı. Tekneye bağlı halat ile kontrol tamamen sağlanırken, hiçbir risk taşımamaktadır. Ülkemizdeki deniz araçlarının hepsi dışa bağımlı olarak ithal ediliyor. Oysa biz kendi araçlarımızı yapabilecek kadar denizci milletiz. Bahçeşehir Üniversitesi’nde de sualtı teknolojileri üzerine bir bölüm kurarak bunu kanıtlamaya çalışıyoruz” dedi.

Meraklı denizaltıyla 410 metre

1996'da Curiosus(Meraklı) adlı denizaltının Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 410 metre derinlikte başarıyla denendiğini ve pek çok bilimsel araştırma için kullanıldığını söyleyen Ayral, sualtı haberleşme sistemlerini de ulusallaştırdıklarını vurguladı.

 

 

Editör: TE Bilişim