Kurucu destekçiliğini Doğuş Grubu'nun üstlendiği D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali bu yıl beşinci kez müzikseverlerle buluşuyor. 22-25 Temmuz tarihleri arasında "Büyük Besteciler, Usta Yorumcular" ana teması ile Bodrum'da düzenlenecek olan festivalin açılış konserinde dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say; dünyanın en önemli piyanistlerine eşlik eden ünlü keman sanatçısı Patricia Kopatchinskaja ile birlikte sahne alacak. Bu yıl da günbatımı ve gece konserleriyle klasik müzik tutkunlarını ağırlayacak olan festivalin kapanışı Viyana Vals Gösterisi ile gerçekleşecek. Festivalin tanıtım toplantısında konuşan DoğuĢ Holding Kurumsal İletişim Bölüm Müdürü Deniz Bayel Feyizoğlu, "Bu yıl Avrupa Festivaller Birliği'ne üyeliği kabul edilen D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, yurtiçinde ve yurtdışında kendi alanında referans organizasyonlardan biri haline geldi” dedi.


Klasik müziğin gelişimine katkıda bulunmak, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Bodrum'da yerli ve yabancı ziyaretçileri klasik müziğin evrensel değerleri çevresinde bir araya getirmek amacıyla düzenlenen D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, bu yıl 22-25 Temmuz tarihleri arasında, dünyaca ünlü sanatçıların katılımıyla müzikseverlerle buluşacak.


Türkiye'nin ilk çocuk senfoni orkestrası Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'nı kuran; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu'nun restorasyonu ve kurumsal sponsorluğu, Anadolu güzel sanatlar liselerine enstrüman bağışı gibi farklı alanlarda klasik müziğe destek veren Doğuş Grubu, bu yıl beşincisini düzenlediği festivalde müzikseverleri yine sıradışı yetenek ve performanslarla buluşturacak.


Deniz Bayel Feyizoğlu: “Müziğe ve sanata destek vermeye devam edeceğiz”


D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali‟nin Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyeliğine kabul edilerek, uluslararası müzik arenasında var olan ender festivaller arasına girmeyi başardığını belirten Doğuş Holding Kurumsal İletişim Bölüm Müdürü Deniz Bayel Feyizoğlu, “Böylelikle festivalimizin, kültürlerarası köprü işlevi tescillendi. Dünyada, marinalar sadece teknelerin bağlandığı yerler olarak algılanmıyor. Aynı zamanda kültürlerarası geçişin önemli adresleri. Dünyanın her yerinde marinalar, bulundukları bölgede bir yaşam alanı ve kültürü de oluşturuyorlar. Biz de Ege'nin incisi Bodrum'da, Turgutreis'te kurduğumuz marinayı dünya marinalarıyla yarışacak bir nitelikte tasarladık. Dünyanın değişik bölgelerinden yola çıkarak, marinamızda demirlemiş tekneseverlerin yaşam kalitelerine uygun, yaşam tarzlarına hitap eden her türlü etkinlik için heyecanla yol almaya başladık. Yalnızca tekne sahiplerine değil Bodrum'a gelen diğer konuklara da böyle bir fırsatı sunduğumuz festivalimizin beşinci yılında geldiği nokta, bizi hem umutlandırıyor hem gururlandırıyor” dedi. Feyizoğlu, Doğuş Grubu olarak müziğe ve sanata verdikleri çok yönlü desteği sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.


Yücel Canyaran: “Handel‟in anısına barok müziğe ağırlık verdik”


Festivalin sanat yönetmeni Yücel Canyaran, bu yılki ana temanın „Büyük Besteciler-Usta Yorumcular‟ olarak belirlendiğini söyleyerek, program hakkında şu bilgileri paylaştı: “Programımızı oluştururken uluslararası düzeyde klasik müziğe emeği geçen büyük bestecilerin doğum ve ölüm yıldönümlerini dikkate alarak, onlara şükran duygularımızı ifade etmeye çalıştık. Bu yıl George Frederic Handel'in ölümünün 250'nci; Franz Joseph Haydn' in ölümünün 150'nci, Felix Mendelssohn'un doğumunun 150. yılını idrak ediyoruz. Ayrıca bu yıl, barok müziğin babası Handel'in hatırasına saygının ifadesi olarak, barok müziğine ağırlıklı olarak yer verdik.”
Turgutreis'te 4 gün müziğin sesi, rüzgarın sesine karışacak…
Dört yıldır "dünyanın marinada gerçekleştirilen tek klasik müzik festivaline" ev sahipliği yapan Turgutreis'te, bu yıl da klasik müziğin evrensel tınısı Turgutreis'in rüzgarına karışacak. Günbatımı Konserleri ve Gece Konserleri olmak üzere her gün iki, toplamda yedi konserin yer aldığı festival, programına dahil ettiği sanatçılarla festival müdavimlerini pek çok yenilikle tanıştıracak.


Dünya sahnelerinden Bodrum'a: Fazıl Say ve Patricia Kopatchinskaja

Sanat yönetmenliğini Yücel Canyaran'ın üstlendiği D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali‟nin beşincisinde, açılış gecesinde dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say ve ünlü keman sanatçısı Patricia Kopatchinskaja sahne alacak. Fazıl Say'a bu önemli gecede eşlik edecek olan Kopatchinskaja; Viyana, Bern, New York gibi şehirlerde sergilediği performansın yanı sıra bugüne kadar aldığı ödüllerle de klasik müzik dünyasının en yetenekli genç sanatçılarından biri olarak gösteriliyor.


Festivalin ikinci gününde müzikseverler bir "ilk" ile tanışacak…


Dinamik stili ve virtüozitesi ile genç kuşak piyanistler arasında öne çıkan Hande Dalkılıç, festivalin ikinci gününde „Gün Batımı Konseri‟nde Bodrumlu müzikseverlerle buluşacak. Halen Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi‟nde Piyano Ana Sanat Dalı‟nda görev yapan Doç. Dr. Hande Dalkılıç‟ın performansı ile başlayacak olan ikinci gün programındaki Gece Konseri bölümü ise, çok özel bir sanatçı ve çok özel bir enstrüman eşliğinde müzikseverlere ulaşacak. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali‟nin beşincisinde, bu yıl sahnede Çin rüzgarı esecek; Türk müzikseverler ilk kez Çin ile özdeşleşmiş bir çalgı olan „Erhu‟ ile Türkiye‟de tanışacak.


Çin‟den gelen müzik meleği…


Eleştirmenler tarafından "Çin'den gelen müzik meleği" olarak nitelendirilen ve henüz 23 yaşında olmasına rağmen Şangay Çin Orkestrası'nda baş virtüözlük unvanını kazanan Sun Huang, Çin kökenli Erhu adlı çalgıyla klasik müzik tutkunlarına müzik ziyafeti verecek. 500 yıllık tarihi ile hem geleneksel müzikte hem de çağdaş müzikte önemli bir yer tutan Erhu'yu Şangay Çin Orkestrası'nda baş erhu solisti olarak çalan Huang, bugüne kadar ülkesinde ve uluslararası alanda kazandığı ödüllerle de dikkat çeken bir sanatçı.


Müziğin aristokratları Turgutreis'te…


Festivalin üçüncü gününde Gün Batımı Konseri'nde, tüm müzisyenleri İzmir Devlet Opera ve Balesi'nde de görev yapan İzmir Barok sahne alacak. Barok keman, viyola da gamba, çembalo, barok tenor, flüt ve sopranodan oluşan topluluk, dönem çalgıları ile yaptığı müzikle dikkat çekiyor. Grand Prix de l'Académie Charles Cros, Grand Prix International du Disque, Edison Award gibi klasik müzik dünyasının önde gelen ödüllerini kazanmış olan Il Musici di Roma topluluğu, festivalin üçüncü günü Gece Konseri bölümünde seyirciyle buluşacak. "Şefi olmayan orkestra‟ unvanıyla da bilinen 57 yıllık topluluk, 12 kişilik bir virtüöz kadrosuyla klasik müzik dünyasında önemli bir yere sahip. En genci 124 yaşında olan tarihi çalgılar eşliğinde yaptıkları müzikle eleştirmenlerden tam not alan I Musici di Roma, Turgutreis‟te vereceği konserle de Türkiye‟deki seyircilere doyumsuz anlar yaşatacak.


Unutulmayacak bir final…


Sadece 4 yaşında, İstanbul Belediye Konservatuvarı'na en genç yaşta kabul edilen sanatçı olma unvanını elde eden, Budapeşte ve Amerika‟da sürdürdüğü müzik eğitiminin ardından dünyanın önemli şehirlerinde verdiği resitallerle dikkat çeken bir performans sergileyen ünlü piyanist Zeynep Üçbaşaran, festivalin son gününde Gün Batımı Konseri'nde müzikseverlerle bir araya gelecek. Festivalin kapanışını gerçekleştirecek olan éSymphonieorchester der Volksoper Wien‟ vals bestelerinin en güzel örneklerini izleyicilere sunacak.


Bu yıl hedef 15 bin kişiye ulaşmak…


Dört gün boyunca Turgutreis'i ve Bodrum'u klasik müzikle buluşturan D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali'ne; düzenlendiği ilk yıl olan 2005'te 7 bin, 2006'da 12 bin, 2007'de 13 bin 500, 2008'de ise 14 bin dinleyici katıldı. Her yıl daha fazla izleyiciye ulaşmayı hedefleyen D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali‟nde bu yılki hedef 15 bin dinleyici ile buluşmak.“Büyük Besteciler, Usta Yorumcular” ana teması ile düzenlenen festivalde, klasik müzik dünyasının en saygın eserleri genç ve yetenekli sanatçılar tarafından yorumlanacak.

Editör: TE Bilişim