Cihan pehlivanını arayışın belgeseli

‘Korkunç Türk’ lakaplı Koca Yusuf, ölümünden bir asır sonra bir araştırma ve belgesel projesiyle gündeme geliyor

Spor alanında 19’uncu yüzyılda küresel bir marka olarak Türkiye’yi Avrupa ve Amerika’da ‘Terrible Turk / Müthiş Türk’ unvanı ile temsil etmiş olan Koca Yusuf, bugüne dek tasarlanmış en kapsamlı araştırma ekspedisyonu ve belgesel film projesi ile ülkesine dönüyor.

Koca Yusuf, 111 yıl önce namağlup olarak ayrıldığı Amerika’daki güreşlerinden sonra memleketine dönmek için bindiği La Bourgogne gemisinin 4 Temmuz 1898 sabahı İrlanda bandıralı bir gemi ile çarpışarak batması sonucu Atlantik okyanusunun soğuk sularında kaybolmuştu.

MEZARI AZOR ADASINDA MI

‘Koca Yusuf Türkiye’de’ araştırma ekibi, Ocak ayında Cihan Pehlivanının gittiği yoldan 7 ülkede izini sürüp, hakkında tüm bilinmeyenleri araştırmak ve Azor adalarında olduğu rivayet edilen mezarını bulup Türkiye’ye getirmeyi hedefliyor.

DEV PLATO KURULACAK

İleri teknoloji ile filme alınacak bu çalışmalar, İstanbul’da kurulacak dev bir platoda yeniden canlandırılacak Koca Yusuf güreşleri ile birleştirilecek ve prodüksiyonu tamamlanan belgesel film aynı anda Türkiye, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 2010 sonbaharında izleyicisi ile buluşacak. Türkiye’de bugüne kadar çekilmiş en yüksek bütçeli belgesel film

için Madison Square Garden ve Folies Bergere gibi gösteri merkezlerinin minyatürlerinin Edirne veya İstanbul’a kurulması hedefleniyor.

 

 

 

Editör: TE Bilişim