Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar beldesi ile Hatay'ın Samandağ ilçesinde, yaralı ya da hasta caretta caretta türü kaplumbağaların bakım ve tedavisi için hastane oluşturulacak.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Şükran Yalçın Özdilek, yıl içinde Çanakkale sahillerine çok sayıda ölü ya da yaralı deniz kaplumbağasının vurduğunu söyledi.

Kaplumbağaların Çanakkale’ye yuvalamak için değil, beslenmek ya da kışlamak için geldiğini belirten Özdilek, bu hayvanların yuvalamak için ise Muğla’nın kıyılarından Samandağ’a kadar olan kumsalları seçtiğine işaret etti.

Özdilek, deniz kaplumbağalarının bir şekilde avlanan balıkçılarla temas halinde olduğunu, zaman zaman balıkçı ağlarına takılıp öldüklerini ya da yaralandıklarını ifade ederek, "Ama yöremizin balıkçıları kesinlikle kasıtlı olarak bu canlıları yaralamaz. Yaralanma vakalarına rastlayınca Çanakkale’de bu hayvanların bakım ve tedavilerinin yapılabileceği bir hastane kurma fikri ortaya çıktı" dedi.

Bu tür merkezlerin sayısının artması gerektiğini vurgulayan Özdilek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün İtalya’da 14-15 tane kurtarma merkezi var. Bu tür merkezler, Hırvatistan, Yunanistan, İspanya, Fransa’da da bulunuyor ama Türkiye’de bu yeni yeni yerleşmeye başladı. Bu merkez, Çanakkale’de Gülpınar beldesinde oluşturulacak. Bunu üniversite olarak yapacağız. Bunun için bir proje hazırladık. Bu merkez sadece deniz kaplumbağalarına hizmet vermeyecek. Burada kaplumbağaları iyileştireceğiz, bakımını yapacağız ama aynı zamanda eğitimler de gerçekleştireceğiz. İnsanları deniz ve deniz canlıları konusunda duyarlı hale getireceğiz. Genç öğrencilere staj imkanı sunacağız."

Şükran Özdilek, deniz kaplumbağalarının korunabilmesi için bazı bilimsel verilere ihtiyaç bulunduğunu, verileri bu merkez sayesinde toplanacağını söyledi.

Bu merkezdeki görevliler sayesinde aynı zamanda yörede yaşayan insanların hayvanlarının ihtiyaçlarının da giderileceğine işaret eden Özdilek, "Aynı zamanda çevresel analizleri de bu merkez vasıtasıyla yapacağız. Projeyi DPT’ye sunduk. Proje onaylanınca çalışmalara başlayacağız. Bu merkezin aynısını Samandağ’da kurmak için Samandağ Kaymakamlığı ile Mustafa Kemal Üniversitesi’yle
işbirliğine gittik. El birliğiyle bu merkezleri oluşturacağız. Yerel yönetimler hem Çanakkale’de hem de Samandağ’da üzerlerine düşen görevleri fazlasıyla yerine getirecek" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim