Büyük İskender dönemine ait gemi enkazı bulundu

Soğuk Savaş döneminde üretilen casus gemi, Akdeniz'de, tarihi Büyük İskender dönemine kadar uzanan bir gemi enkazı keşfetti.

Soğuk Savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği olası bir savaş için sürekli olarak teknolojik anlamda çok farklı gelişmelere sahne oluyordu. Uzaya çıkma yarışlarının zirve yaptığı, askeri mühimmat ve bomba üretiminin rekor seviyeye ulaştığı Soğuk Savaş döneminde oldukça ilginç özelliklere sahip casus gemiler de üretilmişti. Şimdilerde Soğuk Savaş döneminden kalan bazı casus gemiler, tarih araştırmaları için de kullanılıyor. Bu gemilerden birisi ile yapılan son keşif oldukça heyecan verici.

Casus gemi ve insansız hava aracı gibi teknolojilerin nimetlerinden faydalanan arkeologlar Akdeniz yatağında, tarihi Büyük İskender dönemine kadar uzanan bir gemi enkazı buldu. Mazisinin 2 bin yıldan daha fazla olduğu düşünülen geminin Atina gibi Antik Yunan kentleri arasında ticaret yapan gemilerden birisi olduğu düşünülüyor. Araştırma ekibinin lideri olan Ben Ballard, geminin Büyük İskender'in fethinin başladığı döneme ait olduğunu düşünüyor. Aynı ekip 2010 yılında da insan yapımı 70 nesne ve 2 gemi enkazı daha bulmuştu.

Editör: TE Bilişim