2010 yılı itibariyle 40. Yılını tamamlayan Göver Çelik firması “deniz kültürü” alanında yaptığı seminer, söyleşi, panel, sempozyum ve yayınlar ile sektörümüzün yakından tanıdığı Araştırmacı Yazar Mehmet Mazak’ın “Boğaziçi ve Kayık Kültürü” kitabını yayıncı kuruluş Yeditepe Yayınları ile işbirliğine giderek Göver Çelik firmasının katkı ve sponsorluğunda özel baskı yaptırarak 1 Ocak 2011’den itibaren yılbaşı promosyonu olarak bütün müşterilerine hediye etmeye başladı. Bu örnek davranışından dolayı Göver Çelik firmasını ve yöneticilerini bu duyarlı davranışlarından dolayı tebrik ediyoruz.

Türk deniz tarihi, edebiyatı ve kültürünün yakından tanınması ve bilinmesi için bu tip duyarlı çalışmaların sektörün gelişimine büyük katkısı olacaktır. 2011 yılbaşı promosyonu olarak hediye edilen kitabı ile Araştırmacı yazar Mehmet Mazak “Boğaziçi ve Kayık Kültürü” adlı eserinde eski deniz ulaşımının folklorik ve kültürel değerlerini anlatan önemli yazıları bir araya getirmiş.  Mehmet Mazak eserinde şu düşüncelere yer veriyor:  "İstanbul, Marmara kıyılarına serpilmiş semtleri, Altın boynuz Haliç’i ve dünyanın en değerli gerdanlığı Boğaziçi ile kâinatın gözbebeği konumundadır. İstanbul’un denize buse eden kıyı semtlerinde yer alan iskeleler ve semtler arası insanları taşıyan deniz nakil vasıtaları eserin içeriğini oluşturmaktadır. Boğaziçi medeniyetimizi oluşturan aktörlerin ilk başlarında yer aldığını düşündüğüm kayık ve deniz eğlenceleri ve bunların oluşturduğu görsel ahenk ve tablolar eserimizde yer almaktadır. Bu eserde Boğaziçi kültürüne buharlı vapurların henüz girmediği dönemin renklerini yansıtmaya çalıştık. Boğaziçi’nin asude iklimini ve insanlarımızın ruhunu dinlendire bildiği dönemin gizemli tablolarını size sunmaya özen gösterdim. Boğaziçi medeniyetimize kayık ve kayıkçılık kültürü perspektifinden bakarak tarihte su üzerinde yazılan hikâyeleri sizlerle paylaştım. Bu eseri İstanbul sevdalılarına ve deniz kültürüne gönül verenlere armağan ediyorum.”

“Boğaziçi ve Kayık Kültürü” kitabında ilk toplu taşıma vasıtasının Pazar kayıkları olduğu  belirtiliyor. İlk deniz itfaiyesinin ateş kayıkları, Boğaziçi’nde minyatür su sarayları olarak saltanat kayıkları dikkat çekiyor. Kitabın ilerleyen sayfalarında Eski İstanbul’un  eşsiz eğlencesi Mehtabiye sizi selamlarken,, Boğaziçi’nin kayık sefaları size “Boğaziçi Ebrusu”  olarak karşınıza çıkar. 

Asırlar öncesi İstanbul ve Boğaziçi’nin gündelik yaşantısını merak edenlerin ve o günleri kısmen yaşayıp, dinleyerek hasret gidermek isteyenler için ideal bir çalışma. Göver Çelik müşterileri bu eşsiz kültür hazinesine sahip oluyorlar.

 

Editör: TE Bilişim