Bilim Plastiği Petrole Dönüştürmenin Peşinde  

Plastiği petrole dönüştürmenin yolları aranıyor
 
Uzakdoğu’da tonlarca plastik atık çevreyi öylesine hızlı kirletiyor ki, çöplüklerin yakın zamanda tamamen dolması sözkonusu. Bu büyük sorunun farkında olan Uzakdoğulu girişimcilerle hükümetler, plastiği, ana maddesi olan petrole dönüştürecek teknolojiye yatırım yapmayı planlıyor.

Büyük Okyanus’un kuzeyinde, deniz dibinde, Texas eyaletinin yarısı genişliğinde bir alan, plastik çöplerle dolmuş durumda. Denizlerdeki yaşamı tehdit eden 300 milyon ton ağırlığındaki bu çöplük Asya’nın kuzeyinden ve Kuzey Amerika’dan gelen güçlü akıntılarla bu bölgeye sürüklenmiş.

Sorunu çözmek için Hong Kong, Londra ve California’dan bir grup girişimci Kaisei Projesi’ni kurmuş. Projenin başında Doug Woodring var. 

Büyük Okyanus’taki plastiği toplayıp mazota çevirecek projeye Birleşmiş Milletler de destek veriyor.

Ancak plastiğin geri dönüşümü, projenin amacının yalnızca bir parçası. Uzmanlar, okyanustaki çöplerin yüzde 80’inin karadan geldiğini söylüyor:

Birçok ülkede yeterli çöplük yok. Bu yüzden çöpleri ya yakıyor, ya da denize atıyorlar.

Tayland’daki Rayong kenti dahil dünyadaki birçok şehirde çöplük sıkıntısı çekiliyor. Genişleyen kentlerde çöplüklere yer açmak zor.

Single Point Enerji ve Çevre şirketi yetkililerinden Santivipa Phanichikul, Rayong için bir çözüm öneriyor:

"Bu makinede moleküller, petrol ve gaza bölünecek. Böylece plastik, orijinal yapısına dönüştürülecek."

Poşet, bilgisayar, oyuncak, ofis araç gereçleri ve ev aletleri parçalarının oluşturduğu plastik çöp, günde 10 tonu aşmayacak şekilde bu makineye doldurulacak. Makine, günde 28 varil sıvı yakıt elde edecek, bu yakıt, rafinerilere satılacak.

Makinenin fiyatı, yaklaşık 2 milyon dolar.

Yüksek maliyete rağmen Tayland’da iki kent daha bu makineye yatırım yapacak. Bu da hükümetlerin daha temiz bir çevre için para harcayacağının bir göstergesi.

Editör: TE Bilişim