Balinaların sosyal hayatı bitiyor

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre Kuzey Atlantik balinaları, şehirleşme, yoğun gemi trafiği, iklim değişikliği gibi nedenlerle 100 yıl öncesine oranla birbirleriyle daha az iletişim kuruyor

NEW YORK - ABD’de, Harvard Üniversitesi tarafından yayımlanan ve 35 bilim adamının 25 yıllık çalışmasının ürünü olan "Şehir Balinaları" kitabı, insan kaynaklı sebeplerden dolayı balina neslinin büyük tehlike altında olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

ABD’nin doğu sahillerinde yaşayan 300 ile 450 arasındaki Balen (Gerçek) balinası üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarının yayımlandığı kitapta, iklim değişikliği, şehirleşme ve kirlilik gibi insan kaynaklı nedenlerden dolayı balinaların birbirleriyle iletişim kurmalarının yüz yıl öncesine göre yüzde 10 ile yüzde 35 arasında azaldığı belirtildi.

25 yıl süren araştırmaların toplandığı kitapta, balinaların iletişim kaybının ana nedenlerinden birinin artan gemi trafiği olduğu vurgulanırken, gemilerin çıkardığı seslerin balinaların birbirleriyle iletişim kurduğu ses frekanslarını etkilediği ifade edildi.

Balinaların birbirlerini duymalarını sağlayan ses frekanslarını, ABD’nin doğu sahillerindeki şehir gürültüsü ve denizdeki gemi trafiği nedeniyle elde edememeleri, iki insanın bar veya disko gibi gürültülü ortamlarda birbirlerini duyamamasına benzetilirken, bu tür iletişim kayıplarının da balinaların çoğalmasını engelleyici nedenlerden biri olduğu kaydedildi.

Kitabın yazarlarından olan New England Akvaryumu Başkan Yardımcısı Scott Krauss, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Doğal ortam kaybı, iklim değişikliği ve şehirleşme gibi nedenler balinaların neslini tehlikeye soktu. Bir şeyler yapılmazsa balinaların en önemli türlerinden biri olan Balenleri kaybedeceğiz" ifadesini kullandı.

-BALİNA İZLEME ABD’DE 1 MİLYAR DOLARLIK BİR TURİZM SEKTÖRÜ-

"Gerçek Balinalar" olarak da adlandırılan nesli tehlike altındaki Balen balinaları, Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu sahili boyunca, özellikle New England olarak adlandırılan New York, Maine, Massachusettes ve Connecticut eyaletleri kıyılarında yaşıyor, sayılarının 450 civarında olduğu tahmin ediliyor.

180 metreye kadar dalabilen bu balinaları görmek isteyen meraklılar ise New England bölgesindeki yüzlerce Balina izleme turundan birine katılarak, Kuzey Atlantik’in bu dev memelilerini yakından izleme fırsatı buluyor.

ABD’de ilk olarak 1950’li yıllarda başlayan, 2000’li yıllarda çok hızlı şekilde gelişen bir turizm alanı olan Balina izlemenin yıllık 1 milyar dolarlık sektörel büyüklüğe ulaştığı belirtildi.

Bilim adamları ve araştırmacıların 1980’den itibaren Kuzey Atlantik’in bu canlılarıyla ilgili özelikle görsel veri topladığı, DNA kaynaklı keşifler yaptığı, elde edilen bulguları Kuzey Atlantik Balen Balinası Kataloğu veritabanına girdiği bildirildi.

Balinaların 300 kadarının kimlikleriyle yer aldığı bu katalogda, anne ile yavru ilişkileri, yara izleri, deri lezyonları gibi tüm detaylara da yer veriliyor.

 

Editör: TE Bilişim