Ali Soysal'ın yazdığı, gözlerden ırak küçük bir İstanbul köyüne dair, deniz feneri başta olmak üzere tarihi yapılarıyla, hikayeleriyle, folkloruyla bir belgesel niteliğinde olan ve bu konudaki ilk kitap olma özelliğini taşıyan ''Anadolufeneri - Tarihten Gelen Işık'' kitabı çıktı.

İstanbul Beykoz'a bağlı bir köy olan Anadolufeneri Köyü ismini halen faal olan deniz fenerinden almaktadır. Köyün coğrafi durumunun, nüfusu ve kuruluşunun, ekonomik yapısının, tarihi yapılarının, köyden anıların ve hikayelerin anlatıldığı kitapta günlük taze balık sunan balık lokantaları dahi unutulmamış. Kitabın yazarı Ali Soysal, kitabı Osmanlı arşivleri dahil bir çok kaynağı tarayarak ve yerli halk ile görüşerek hazırladı. Köyle ilgili bir çok resimin de mevcut olduğu kitapta bir de yazarın ''şahidimdir'' adlı şiiri yer almakta.

Av. Ali Soysal, kitaptan elde edilen gelirlerin ihtiyaç sahibi kız öğrencilerin eğitim masrafları için kullanılacağını belirtti.

Tanıtım Bülteninden; “...Bir yerleşmenin tarihini kaleme alma bağlamında hiç şüphesiz o yerleşime ait olmak, orayla bağlantılı olmak dışarıdan gelen bir araştırmacıya nazaran büyük fırsatlar sunabilir. Değerli araştırmacı Ali Soysal benliğinin bir parçasını oluşturan, yaşamında önemli bir yeri olan Anadolu Feneri Köyü’nü ele alan kitabında bu fırsattan yararlanmıştır. Ancak, bu kitap çok daha fazlasını içermektedir. Ali Soysal’ın hukukçu kimliğinden kaynaklanan titizliği entelektüel birikimiyle ve yöreye duyulan sevgiyle birleşerek, İstanbul’un en güzel köylerinden biri olan Anadolu Feneri’ni tarihiyle, insanlarıyla, efsaneleriyle, folkloruyla, doğasıyla kısacası insani tüm boyutlarıyla başarılı bir şekilde kitaplaştırmayı başarmıştır... “ - Prof.Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller

Editör: TE Bilişim