ATAMIZIN DOĞDUĞU ŞEHİR

Selanik, Atatürk’ün doğduğu, 1911 yılına kadar aralıklarla yaşadığı ve çok sevdiği şehir. Bugünler, ölümünün 71’inci yılında hasretle andığımız Atamızın doğduğu evi ziyaret etmek ve gitmişken Selanik’in güzel yemeklerini denemek için en doğru zaman. 

İtiraf etmeliyim ki, Selanik’i görmek istememdeki tek neden Atatürk’ün doğduğu şehri, “Bir ulusun doğduğu yer”i merak etmemdi. Ama gidince durum değişti. Selanik yaşayan bir şehir, çok esprili, sıcak ama sağı solu da belli olmayan... Dingin, aynı anda enerjik... Dış görünüşü İzmir, ruhu İstanbul’du. Uzaktan herkes Türk’tü. Başka bir ülkede olduğumu anlamak zordu. Aksi nasıl mümkün olabilir ki; orada iki amca tavla oynuyor, radyoda Levent Yüksel’in Zalim’inin başka bir versiyonu. Yolun karşısında bir küçük meyhane; ellerde su ekleyince beyaza dönen ama rakı olmayan bir içki, masada su katılmamış ama sonuna “İ” eklenmiş cacık...

İZMİR GİBİ

Deniz kıyısı boyunca devam eden kilometrelerce uzunluğunda geniş bir sahili var. Ege Denizi’ne bir de bu taraftan bakmak keyif veriyor. Deniz kıyısında mutlaka görülmesi gereken yer Beyaz Kule.

Selanik’in simgesi olan bu kule, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılmış. Garnizon ve hapishane olarak kullanılmış. Selanik Yunanların eline geçince, sembolik bir vaftiz uygulaması nedeniyle beyaza boyanmış ama zamanla eski rengine dönmüş. Atatürk arkadaşlarıyla burada buluşup yemek yermiş. Kulenin etrafında her daim kalabalık, çok şık kafeler var. Selanikliler siesta sever Akdeniz kültüründen de yeterince nasibini almış.

BİRAZ TARİH

Selanik 1430’da II’nci Murad’ın yönettiği Osmanlı ordusu tarafından fethedildi. Yaklaşık 500 yıl sonra 1909 yılında II’nci Abdülhamid’in tahtan indirilişinin üçüncü yılında 1912’de Yunanların oldu. Yunanistan’ın ikinci büyük kenti ve Makedonya bölgesinin yönetim merkezi, Jöntürk hareketinin de büyük ölçüde geliştiği yer burası. Bu arada Yunanlar dağılan Yugoslavya’nın Makedonya’sını tanımıyor.

MÜBADELEDEN BUGÜNE

1924 mübadelesi sonunda, şehirdeki Türkler göç etmek zorunda kaldı, Anadolu’dan gelen Rum göçmenler de onların yerini aldı. Bunu biliyoruz zaten. İstanbullu Rumları da biliyoruz ama Selanikli Türkleri, yaşadıkları, geride bıraktıklarını görmek de farklı bir deneyim. Bugün Selanik’te yemekten müziğe, yaşayış şeklinden dansa “Aynı bizim gibiler” diyebileceğiniz pek çok şey göreceksiniz. Bir de kalabalık bir yere gidip yüksek sesle Türkçe konuşun, kaç kişi dönüp bakacak!

SANATA VE TARİHE MERAKLI OLANLAR

Arch of Galerius, Perslere karşı savaşın kazanılması adına yapılmış güzel bir anıt. Selanik’te İstanbul’da benzeri olmayan bir Bizans müzesi var, Anadolu kökenli çok sayıda güzel obje yer alıyor. Mozole olarak inşaatına başlanan ve sonradan cami ve kilise olarak kullanılan Rotunda, Kutsal Bilgelik anlamını taşıyan Aya Sofya Kilisesi, Yunanistan’ın en büyük kilisesi olan Aya Dimitri, görülmesi gereken diğer önemli yerler.

ATATÜRK’ÜN DOĞDUĞU EV

Hani o pembe boyalı, üç katlı ev... Tarih kitaplarındaki fotoğrafı karşımda görmek acayip bir duygu. Bahçeden içeri girince, hani ağlayasın gelir de ağlayamazsın ya, öyle oldu. Gerçi görevli çok suratsızdı. Sen kalk Türkiye’den Ata’nın evine git, “biri daha geldi” der gibi bakan bir adam. Neyse... Birinci Balkan Savaşı’nda Selanik kaybedildikten sonra Atatürk bir daha şehre dönmemiş. Eve Yunan bir aile yerleşmiş ama Selanik Belediyesi satın alıp Atatürk’e hediye etmiş.

Ev onarılarak tekrar pembeye boyanmış. 1953 yılında müze olarak açılmış. Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı’ndan götürülen eşyalar yerleştirilmiş. Tabii Atatürk’ün kullandıkları değil ama bazı özel eşyaları sergileniyor. Türk Konsolosluğu’yla aynı bahçede yer alıyor.

OTOMOBİLLE ALTI SAAT

Dönem dönem İstanbul- Selanik uçuşları oluyor. Şu aralar THY ve Yunanistan’daki havayolları ile sadece aktarmalı gidebilirsiniz. Otomobille İstanbul – Selanik altı saat. Otomobil için Turing onaylı belgeleri almayı unutmayın.

YEREL TATLARI DENEYİN

Kalimaria bölgesindeki tavernalarda çok hoş restoranlar var. İmbros onlardan biri. Ayrıca Tsinari’de yerel lezzetler, Molyvos’ta et yemekleri, Garcon Brasserie’de Avrupa mutfağını deneyebilirsiniz.

SAHİL YOLUNDAKİ OTELLERDEN BİRİNDE KALIN

Sahil yolundaki Daios Luxury Lining, Hyatt Regency Selanik ve daha ucuz bir seçenek olan Egnatia Palace Hotel, rahatlıkla kalabileceğiniz oteller arasında yer alıyor.

DAMLA SAKIZLI HER ŞEY

Antioksidan özelliği olan damla sakızlı ürünler burada çok popüler. Mastiha Shop’lara bir uğrayın. Kıyafet almak isterseniz Fena Fresh’lere mutlaka girin.

Editör: TE Bilişim