Antalya'da Deniz Yaşamı Tehlikede

Antalya'da deniz içinde yapılan incelemede, televizyonlar, masalar, balkon demirleri bulundu. Önlem alınmazsa deniz yaşamı tehlikeye girecek...

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya'da deniz içinde aşırı derecede çöp, ses ve ışık kirliliği olduğunu, önlem alınmaması durumunda deniz yaşamının tehlikeye gireceğini belirtti.

Gökoğlu, Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi'nin Kasım ayı meclis toplantısına katılarak, "Antalya Bölgesi Su Ürünleri ve Çevre Konularında Yapılan Çalışmalar" hakkında bilgi verdi.

Antalya'da denizde yaptıkları inceleme ve araştırmalarda, denizin 30 metre altının adeta içki şişeleriyle donatıldığını anlatan Gökoğlu, denizin dibinden, içki şişe ve kutuları, poşetler, pet şişeler, çatal bıçak, masa, sandalye, 105 ekran plazma televizyon, radyo, çalıntı cüzdanlar, kredi kartları, kupalar, havai fişek atıkları ve kutuları, araba lastik ve aküleri, tuğla, şemsiye altlığı, okey taşları ile piller, muskalar, balkon demirleri çıkarıldığını bildirdi.

Deniz Dibindeki Çöküntü Oksijeni Kesiyor

Çöp kirliliğinin deniz dibinde adeta sümüksü bir çöküntü oluşturduğunu, bunun da oksijeni kestiğini belirten Gökoğlu, aşırı kirlilik nedeniyle bu yıl Alanya, Gazipaşa ve Side, Belek bölgelerinde deniz anası popülasyonunun arttığını kaydetti. Deniz anasının artmasının nedenini kirliliğe bağlayan Gökoğlu, şöyle devam etti:

"Konyaaltı Tehlikede"

"Deniz suyundaki sıcaklık ve kirliliğin etkisiyle deniz anaları çoğaldı. Çapı 80 santime varan deniz anaları tespit edildi. Denizlerimiz çok hızlı kirleniyor. Küresel sıcaklığın ve kirliliğin yoğunlaşması nedeniyle denizimiz yok oluyor. Antalya'da deniz içinde aşırı derecede çöp kirliliği, ses ve ışık kirliliği var. Antalya'nın denizinde ses ve gürültü kirliliği de yoğunlaştı. Gürültü kirliliği nedeniyle canlılar yumurtalarını bırakamıyor. Gündüz saklanan canlılar da ışık kirliliği nedeniyle rahatsız oluyor ve yumurtalarını bırakamıyor. Beslenemiyor ve üretimini durduruyor. Deniz içinde ses, karadan 4-5 kat daha hızlı yayılıyor. Eğer önlem alınmazsa, Antalya Konyaaltı plajları denize girilemeyecek duruma gelecek."

Yağmur Suları Çöplerle Birlikte Denize Ulaşıyor

Gökoğlu, eskiden Antalya'da yağmur sularının süzülerek denize ulaştığını ancak son yıllarda hızla yoğunlaşan çarpık yapılaşma nedeniyle yağmur sularının, topladığı çöplerle birlikte denize ulaştığını ifade etti.

Gökoğlu, "Denizdeki aşırı kirlilik nedeniyle istiridye popülasyonu bir hayli arttı. Av baskısı ve kirlenme nedeniyle balık türleri de azalacaktır. Hala bu ülkede dinamitle, zehirle balık avlanıyorsa, bu iyi yönetilmediğimizdendir. Denizimizde aşırı derece ağır metal var. Bu kirlilik deniz ürünleriyle insanlara da ulaşabilecek. Denizi bilinçli ve akıllı kullanmalıyız" diye konuştu.

Balon Balıklarına Dikkat!

Küresel ısınma nedeniyle okyanuslardan gelen balon balıklarından yeni bir cinsin daha Akdeniz'de görülmeye başladığını kaydeden Gökoğlu, balon balıkları konusunda araştırma yapmak için TÜBİTAK ile işbirliği yapacaklarını bildirdi.

Balon balıklarının üreme dönemlerinde toksin ürettiğini bildiren Gökoğlu, vatandaşlardan, büyük balon balığı tuttuklarında derisini yüzmelerini, yumurtaları olursa bu balıkları yememelerini istedi.

Gökoğlu, deniz anasının olduğu bölgelerde koruma bantları oluşturulmasını istedi.

Editör: TE Bilişim