ANADOLU DENİZLE BULUŞUYOR

Denizcilik Müsteşarlığının koordinesi ile iç göllerde ve barajlarda, deniz kültürünü yaygınlaştırmak için yapılan 85 tekne, 39 Valilik ve 7 Belediye Başkanlığına teslim edildi.

Konu ile yapılan basın açıklaması şöyle;

85  Tekne Anadolu’da 39 Valilik, 7 Belediye Başkanlığına teslim edildi.

 1.     Denizcilik Müsteşarlığı; Toplumda deniz sevgisini geliştirmek ve deniz kültürünü yaygınlaştırmak, deniz ve iç sularımızda, toplumun talep ve ihtiyaçlarını tespit etmek ve planlamak, Deniz ve İç sularımızda can ve mal emniyetini sağlamak maksadıyla; Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM ve Denizcilik Müsteşarı Sayın İsmet YILMAZ’ ın direktifleriyle, Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Ticaret Odası, İzmir Tekne İmalatçılar ve Dayanışma Derneğinin Organizasyonu ile 85 adet tekne inşaa ettirilmiş, Anadoluda Toplam 39 Valilik ile 7 Belediye Başkanlığına gönderilmiştir.

 2.  Söz konusu Tekneler, polyesterden imal edilmiş olup 4- 4.5 metre boyundadır.“Anadolu Denizle Buluşuyor” Kampanyası çerçevesinde illere/Belediyelere teslimi yapılan 85 teknenin dağılımı Ek- 1 Listede gösterilmektedir.Tekneler Valilik/ Belediye Başkanlıklarına Kürekleri, Çapası ve halatları(ipleri) ile birlikte teslim edilmiştir. Kampanya ile ilgili özellikle mahalli basınlarda ve yöre kamuoyunda  olumlu tepkiler alınmıştı.

Anadoluyu denize  kavuşturma projesi; Deniz Ticaret odası sponsorluğu ile Denizcilik Müsteşarlığımız tarafından yürütülmektedir. Başlangıçta bu sandallar ile; Anadoludaki nehir, tabi göl ve barajlardan oluşan iç sularda balık tutmak ve gezinti yapmak suretiyle Anadoludaki denizcilik potonsiyelimiz ve sevgisi tetiklenmek istenmektedir.

 3.  Anadoluyu Denizle Buluşturma Projesinin devam edecek ileriki aşamalarında Van Gölü ve iç sularda;

 ·        Kısa ve uzun mesafeli karaya alternatif Yolcu taşımacılığı,

·        Kısa  ve uzun mesafeli kara ulaşımıyla entegre olmuş Yolcu ve Yük (otomobil dahil) deniz taşımacılığı,

·        Turizm tesislerince işletilen, Bölgesel Turizm amaçlı Sportif Yat işletmeciliği,

·        Kültürel ve Turizm amaçlı dalgıç ve sualtı akvaryum işletmeciliği,

·Rivalo normal; FONT-VARIANT: normal">        Bölgeye uygun su canlılarının yetiştirilmesi ve balık çiftlikleri işletilmesi, Yöre halkına balıkçılığın teşvik edilmesi,

·        Bölgeye uygun iç sularda kullanılacak yük, yolcu ve balık avlamaya yönelik gemi tiplerinin imal edilmesi,

·        Gemileri imal edecek tersane, çekek yeri ile bakım onarım yerlerinin oluşturulması,

·        Gemi yapım, bakım ve onarım ustalarının yetiştirilmesinin sağlanması,

·        Gemileri kullanacak gemi adamlarının ilgili yörede yetiştirilmesi,

·        Gemilerin barınma ve yanaşma yerlerinin ( Liman tesisi) Belediye veya özel kuruluşlarca yapılması ve işletilmesi,

·        Amatör; balıkçılık, su sporları, dalgıçlık, telsiz kullanımı ve yapımını teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

 4.       Bu faaliyet çerçevesinde Van ve Gaziantep Valilikleri Denizcilik Müsteşarlığına müracaatta bulunarak, iç sularda bulunan potansiyeli harekete geçirmek için teknik eleman gönderilmesi talebinde bulunmuştur. Bu talebe istinaden 2004 Ekim ayı ilk yarısında  Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul  Bölge Müdürlüğünden Bölge Müdür Yardımcısı Cemalettin ŞEVLİ Başkanlığındaki bir heyet Van ve Gaziantep’ e ziyarette bulundu. Van Gölü Yönetmenliği çerçevesinde yapılan incelemede; Göl kıyısının ve mevcut teknelerin denetlenmediği, bu konuda bilgi eksikliğinin ve otorite boşluğunun mevcut olduğu, ayrıca yelken sporu, balıkçılık ve deniz turizmine ilişkin hiç bir faaliyetin yapılmadığı, öte yandan Gölün kirlenmemesi için gerek karadan gerekse denizden alınan önlemlerin yetersiz olduğu mahallinde görülmüştür. Anılan inceleme heyetince;

·        Haziran- 2005 son haftasında yapılacak denizcilik bayramının Anadoluda da kutlanması için Van ve Bitlis İlleri ve bağlısı ilçelerin mülki idare amirleri Belediye Başkanları ile görüşülmüş olup bu şekilde bir kutlama etkinliğinin yöreye dinamizm ve bazı faydalar getireceğini değerlendirilmiş,

·        Van – Tatvan- Ahlat- Adilcevaz- Erciş arasında hızlı deniz taşımacılığı yapılması hususunda durum değerlendirmesi yapılmıştır.

·        Gaziantep Birecik Baraj Gölünde yapılan inceleme ve koordinelerde ise; Halfeti – Rumkale- Zeugma- Belkıs arasında çalışacak 45- 50 kişi taşıma kapasiteli bir teknenin inşası için Gaziantep İl Özel İdaresi Müdürlüğünce ödenek ayrıldığı öğrenilmiştir. Gerek tekne yapımı konusunda Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanacak bir teknik rapor ile Van Bölgesi için yukarıda belirtilen iki konu için hazırlanacak tetkik ve değerlendirme heyet raporu Denizcilik Müsteşarlığı ve Ulaştırma Bakanlığına bilahare sunulacaktır.

 5.       Van Gölü ve iç sularda ileriki aşamalarda yapılması öngörülen projelerin hayata geçirilmesi için aşağıdaki faaliyetlerin kısa/orta vadede yapılmasında yarar görülmektedir.

 a.İç sularla ilgili mevzuatımız 1975 ve Van Gölü ile ilgili mevzuatımız ise 1977 yılında  çıkartılmıştır. Her iki mevzuatta güncel olmadığı gibi sadece deniz taşıma araçları/ gemileriyle ilgili prosedürü içermektedir.Yaklaşık 30 yıllık söz konusu iki yönetmenlik de iyi işlemediği için  hizmetlerin yürümediği ve bu alanda bir otorite boşluğunun olduğu görülmektedir.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim