ALANYA Belediyesi, 2008 yılının son meclis toplantısı dün gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu'nun başkanlık ettiği toplantının ana gündem maddesini, "Kızılkule-Tophane Ekseni Projesi" kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği sağlanması amacıyla imzalanması planlanan protokol oluşturdu. Toplantı sonunda protokolün imzalanması, Belediye Meclisi’nce kabul edildi.

Söz konusu projeyle oluşturulmaya çalışılan, "Denizcilik ve Gemi Müzesi Projesi'nin" önemi, meclis üyelerine aktarıldı.

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Sipahioğlu, "Alanya Kalesi Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında tanımlanan alt projelerden biri olan Kızılkule-Tophane Ekseni Projesi, Alanya Kalesi’nin doğu yamacında Tophane Mahallesi, Kızılkule ve Tersane arasında deniz suruna paralel uzanan kıyı bandının korunması ve değerlendirilmesini hedefleyen bir projedir. Belediyemiz tarafından alan ile ilgili hazırlatılan projeler, Antalya Koruma Kurulu tarafından onaylanmış ve bu alanda bulunan Kızılkule, Tersane gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli ve Hazine’ye ait parsellerin belediyemize tahsisi gerçekleşmiştir. Alanya Kalesi’nin şehir merkezine en belirgin cephesini veren ve içinde Kızılkule, Tersane ve Tophane gibi Kale siluetinde etkili anıtsal yapıları barındıran tarihi bölgenin bugüne kadar pek değerlendirilmemiş olması, bu projenin öncelik kazanmasına sebep olmuştur" dedi.

"YAŞAYAN MÜZE YARATILACAK"

Sipahioğlu, "Başta Kızılkule ve Tersane olmak üzere alanda yer alan anıtsal yapılar, surlar ve burçlar, sivil mimarlık örnekleri ve açık alanlar proje kapsamında bütünsel bir peyzaj olarak değerlendirilecektir. Arkeolojik nitelikli bu alanda, günübirlik ziyaretçilerin çeşitli etkinlikler nedeniyle tekrar tekrar ziyaret edebileceği bir 'Yaşayan Müze' yaratılacaktır. Projedeki ana yaklaşım, Alanya Kalesi’nin tarihinin deniz ile olan yakın ilişkisini vurgulayan bir senaryo ile canlandırıldığı kültürel işlevler yaratılmasını içermektedir. Bu senaryo çerçevesinde, alan içinde yer alan Kızılkule, Liman Surları, Tophane ve Tersane gibi anıtsal yapılar ön plana çıkartılarak değerlendirilecektir. Bu yapılardan ülkemizde ve hatta dünyada ayakta kalabilmiş tek Selçuklu dönemi deniz yapısı olan Tersanenin, proje kapsamında çağdaş müzecilik anlayışlarına göre yeniden yorumlanarak 'Denizcilik ve Gemi Müzesi' olarak işlevlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu girişim ülkemizde bir ilk olacaktır. Böylelikle bu müze ile hem Alanya’nın hem de ülkemizin denize, denizle biçimlenen geçmiş yaşantılara, denizciliğe, Gemi/Tekne Yapımına ilişkin tarihi ve kültürel değerlerinin korunarak dünyaya tanıtılmasında önemli katkıda bulunulacaktır" diye konuştu.

Türk denizcilik tarihinde önemli kişilerin isimlerinin müzede çeşitli mekanlara verilmesinin amaçlandığını belirten Sipahioğlu, şöyle devam edildi:

"Ülkemizin gelişen turizm politikası içerisinde ayrılamaz bir parça olan kültür turizmi konusunda bu projenin hayata geçirilmesi şüphesiz büyük önem taşımaktadır. 'Alanya Kalesi ve Tersanesi', ülkemizin geçici listesinde 'UNESCO Dünya Kültür Mirası Adayı' olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Selçuklu’nun Akdeniz’e açıldığı, kışlık başkenti 'Alaiye Tersane'sinin bu amaçla kullanılması uzun soluklu, ancak ülkemiz için de çok önemli olduğunu düşündüğümüz projenin gerçekleşmesi için tüm kurumların işbirliği gerekmektedir" denildi.
Projenin anlatımının ardından yapılan oylamada, proje için Turizm Bakanlığı'yla protokol yapılması oy birliğiyle kabul edildi.

Editör: TE Bilişim