Perşembe günü, uzmanların Afrika'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne köleleştirilmiş insanları getirdiği bilinen son gemi olduğuna inandığına dair bir arkeolojik rapor yayınlanacak.

Alabama Africa Komisyonuna göre, Africatown'daki Mobile topluluğundaki etkinlik aynı zamanda yelkenli Clotilda'nın keşfini belirten bir topluluk kutlaması ve anma etkinliği de içerecek.

Komisyon, yakın tarihli bir basın bülteninde Clotilda kalıntılarının yerini belirleme konusundaki ilginin bir gazetecinin geçen yıl gemiyi bulduğuna inandığını bildirmesinin ardından yeniden alevlendiğini söyledi. Bulduğu geminin Clotilda olmadığı anlaşılsa da, bu bildirim, komisyonun ve diğer kuruluşların Clotilda'nın enkazını bulma çabalarına yol açtı.

Deniz arkeolojisi uzmanlarından oluşan bir ekip, Mobil Nehir'in daha önce keşfedilmemiş bir alanının ve tarihi araştırmaların bir değerlendirmesini yaptı ve iki düzine 19. ve 20. yüzyıla ait gemileri ortaya çıkaran bir arkeolojik araştırma yaptı. Clotilda ve meslektaşları tarafından incelenen bulgularla yakından eşleşen özelliklerden biri, enkazın muhtemelen Clotilda olduğu sonucuna vardı.

Yetkililer, geminin bulunduğu bölgeyi korumak için bir plan üzerinde çalıştıklarını söylediler.

Clotilda'nın enkazını doğrulayan ekibin liderliğine yardımcı olan bir deniz arkeolog James Delgado yakın zamanda The Associated Press'e gemi kalıntılarının hassas olduğunu ancak hem araştırma hem de ilham potansiyeli olduğunu söyledi.

Gemide esir olarak Amerika'ya gelen Afrikalılardan birinin soyundan Joycelyn Davis, bir şekilde hem geminin insan yükünü, hem de soyundan gelenleri, İç Savaştan sonra Afrikalıların kölelikten kurtulduklarında yerleştikleri Afrika Mahallesi'ni oluşturmada onurlandırmak istediğini söyledi..

Komisyon, araştırma ve anket çalışmalarına katılan örgütlerin Kara Miras Konseyi, Ulusal Coğrafya Kurumu, Smithsonian Ulusal Afrika Amerikan Tarihi ve Kültürü Müzesi, Köle Batıkları Projesi, Amaçlı Dalış, ARAMA A.Ş. ve Milli Park'ı içerdiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim