86 yıl sonra Elveda Rumeli 
 
Yunanistan’dan 86 yıl önce göç eden Türkler’in torunları, o günü yeniden yaşadı

24 TEMMUZ 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’na konulan ek protokol uyarınca Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadelesi anlaşması yapıldı ve bir yıl sonra dramlarla dolu göçler yaşandı. Anlaşma gereğince Balkanlar’da yaşayan Türkler Türkiye’ye, Türkiye’de yaşayan Rumlar ise Yunanistan’a göç ettirildi. Doğdukları ve büyüdükleri topraklardan göçe zorlanan mübadillerin torunları, 86’ıncı yıldönümünde o günleri bir kez daha yaşadı. Lozan Mübadilleri Vakfı ve Tuzla Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin Tuzla’da düzenlediği etkinliklerde Tuzla’ya geliş anı yeniden canlandırıldı.

Etkinlik, Atatürk büstüne çelenk konulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra ise Tuzla Kumcular İskelesi’nde 86 yıl önce yaşanan anlar canlandırıldı. Etkinliğin iki konuğu ise o yılları bizzat yaşayan 96 yaşındaki Lütfa Karadağ ile 92 yaşındaki Ramazan Eser oldu. Balıkçı teknesine aralarında 96 yaşındaki Lütfü Karadağ’ın da bulunduğu bir grup bindi. Tekneye o tarihte Tuzla’ya getirildikleri “Ümit Tuzla” teknesinin isminin yazılı olduğu bir de pankart asıldı. Ancak Ramazan Eser sağlık sorunları tekneye binemedi.

Tuzla sahilinde kısa bir tur atan tekne yeniden iskeleye yanaştı. Bu sırada sahilde bekleyen onlarca Rumelili, alkışlarla tekneyi karşıladı. Ramazan Esen’in karaya inmesiyle duygusal anlar yaşandı. Çiçeklerle karşılanan Karadağ, Esen’in yanına giderek “Gel seni öpeyim, belki bir daha görüşemeyiz” diyerek boynuna sarıldı. 

Editör: TE Bilişim