73 yaşındaki Eilean denizlere döndü 
 
Eilean, klasik yatçılık tarihinin en iyi beş teknesinden biri. İskoçya doğumlu bir güzel. Denizlere ilk kez salındığı yıl 1936. Tam 73 yıl sonra, İtalyan saat markası Panerai tarafından restore edilerek Cenova’da denizle yeniden buluştu.

Geçenlerde bir konferans vermek üzere İstanbul’a gelen Bill Clinton’ın kolundaki saate dikkat ettiniz mi? Bu saat sadece erkekler için üretim yapan Panerai markasını taşıyor. Lüks bir İtalyan markası bu. En büyük merakı ise yatçılık ve denizcilik.

Restore ettikleri Eilean adlı klasik teknenin denize indirilme töreninin İtalyan Donanması himayesinde Cenova’da yapılması da bu bağların derinliğine işaret ediyor. Eilean’in iç dekorasyonunun önemli bir parçası olan büyük tekne saatlerinin, hygrometreli (nemölçer) ve barometreli (basınçölçer) saatlerin üreticisi de elbette Panerai.


Panerai’nin kökleri, 1860’ta Giovanni Panerai’nin Floransa’da şehrin ilk saatçisi olan küçük bir saat yapım atölyesi açmasına dayanıyor. 3. kuşak torun Guiodo Panerai ile işler yeni bir boyut ve hız kazandı. Panerai artık İtalyan donanmasının resmi tedarikçisi olmuştu.

1. Dünya Savaşı sırasında İtalyan Kraliyet Donanması, Panerai tarafından sağlanan hassas ekipmanları kullandı. İşbirlikleri savaş sonrasında da sürdü.

Sualtında önemli, stratejik ve derin işler yapmayan ‘sıradan’ insanlara yönelmeleri ise 1990’lı yıllara rastlıyor. 1993’te en ünlü modelleri Luminor, Luminor Marina ve Mare Nostrum’u sınırlı sayıda üreterek piyasaya sürdüler ve hatırı sayılır bir hayran kitlesi edindiler. Bu hayranlar arasında Slyvester Stallone de vardı. Ünlü aktör için Slytech adı verilen özel bir saat türü geliştirdiler. Stallone Panerai saatlerinin büyük bir koleksiyoncusu olarak da biliniyor.

2005’ten beri Akdeniz klasik yat yarışlarının bir bölümü olan Panerai Yat Yarışları’nın sponsorluğunu yürütüyorlar.

Panerai’nin yetkilileri BBC’nin hazırladığı bir belgesel sayesinde Eilean’ın farkına vardı. Restorasyon için 450 bin saat emek harcandı. Eilean, 2010’da düzenlenecek Panerai Klasik Yat Yarışları’na katılacak.

Editör: TE Bilişim