11 milyon dolarlık 9 yat yaptı, talipleri arasına bir Türk girdi    
 
9 adet üretilen 11.2 milyon dolar değerindeki Riva 92 Duchessa’ya Türk talip çıktı. İsminin açıklanmasını istemeyen Türk işadamı, 28.23 metre uzunluğunda, kaptan ve mürettebat hariç 7 kamaralı yatın üretiminin tamamlanmasını bekliyor.

İTALYAN Ferretti Grubu’na bağlı Riva’nın 9 adet ürettiği 11.2 milyon dolar değerindeki Riva 92 Duchessa’ya bir Türkde  talip oldu. 28.23 metre uzunluğunda kaptan ve mürettebat hariç 7 kamaralı  yatın üretiminin tamamlanmasını bekleyen Türk işadamı, isminin açıklanmaması şartını koydu.

Şu ana kadar 8 tane üretilen ve sahiplerine teslim edilen Riva 92 Duchessa, Maura Micheli’nin kaleminden ve ekibi Officina İtalia Design ile Riva mühendislik departmanın katkılarıyla ortaya çıkmış bir tekne. Dünyanın en büyük yat üreticilerinden Riva’nın bağlı bulunduğu İtalyan grup Ferretti’nin Yönetim Kurulu Başkanı Norberto Ferretti, 2008 yılında dış ve iç dizaynda Cannes Boat Show da en iyi ödülüne layık görülen teknenin özelliklerini şöyle sıraladı:

“6.75 m genişlik. 2*2218 hp MTU motor Max: 28 knot Cruising: 25 knot. 2*2435 hpx: MTU motor Max 30 knot Cruising: 27 knot.”

İlk kullanma sevdası

Norberto Ferretti, Türkler’in yat tutkusuna ilişkin bir anısını şöyle aktardı:

“7.6 milyon dolar değerindeki Riva 85 Opera Super satın alan Türk bir iş adamı, yeni aldığı tekneyi hiç kimse kullanmasın diye 5 ay İtalya’daki La Spezia tersanesinde bekletti. İlk kez kendisi kullanabilmek için böyle yaptı. Sonra yakın bir arkadaşıyla gelip tekneyi kendisi teslim aldı ve Türkiye’ye getirdi.”

Türkiye’nin yat konusunda çok hızlı bir gelişim gösterdiğine değinen Norberto Ferretti, bu gelişimin hem yatlara duyulan ilgi hem de yat üretimi açısından söz konusu olduğunu vurguladı. Ferretti, Türkiye’deki yatçılık endüstrisini şöyle değerlendirdi:

“İtalya’nın kalite ve el işçiliğinde yatçılıkta çok önemli bir tarihi var. Türkiye’nin, İtalya’nın yatçılıktaki seviyesini çok yakın bir gelecekte yakalayacağına inanıyorum. Türk tersanelerinde teknik ve estetik standartlar geliştirildiğinde çok daha pahalıya yatlar satabileceksiniz. Ama şu anda yaşadığınız fiyat avantajınızı kaybedeceksiniz.”

Katar Prensi 34.4 milyon dolarlık yatı bahçeye koydu

İTALYAN Riva, yat tutkusunun neden olduğu pek çok sıra dışı olayla karşı karşıya kalıyor. Norberto Ferretti, 19 yaşındaki Katar Prensi’nin 34.4 milyon dolara aldığı iki tekneyi hatırlatarak, “Riva 115 Athena teknelerinden iki tane sipariş etti. Teslim alınca hangi limana demirleyeceğini merak ettik. Ancak Prens, tekneleri denizde değil, sarayının bahçesinde bir sanat eseri gibi tutuyor” dedi.

Türkiye’de 35 marinaya 18 bin yat bağlanıyor

Türkiye’de 35 marina var. Yat bağalama kapasitesi 18 bin.

Türkiye’nin Akdeniz çanağında yat turizminden aldığı pay yüzde 5.

Akdeniz’de İtalya yüzde 25, İspanya yüzde 20, Fransa ise yüzde 15 paya sahip.

Marinalarda doluluk oranını yüzde 120’yi bile bulabiliyor.

Global yat pazarı 42 milyar dolar büyüklükte ve 2000’den buyana yüzde 8 büyüme gösterdi.

Editör: TE Bilişim