100 Euro’ya kargo gemileri ile devr-i alem
 
Türk ortaklı konteyner operatörü CMA CGM, farklı bir tecrübe yaşamak isteyen deniz severlere, kargo gemileri ile okyanus geçmek ve kıtalar aşmak gibi farklı maceralar sunuyor. 3.5 futbol sahası büyüklüğünde 13.800 TEU kapasiteli kargo gemisi ile denizleri artık dolaşmak mümkün.

Dünyanın en büyük üçüncü konteyner operatörü Marsilya merkezli CMA CGM, 1997 yılından bu yana “Cargo cruise” olarak adlandırdığı kargo turizmi ile geçen yıl 690 turist taşıdı. Şirket, bu sene de daha fazla sayıda insana büyük gemilerde seyahat etme macerasını tattırmayı amaçlıyor.

Bu doğrultuda CMA CGM, filonun en büyük gemisini de farklı seyahat tecrübesi yaşamak isteyen maceracılara açtı. Deniz severler, 365 metre uzunluğunda 13.800 TEU taşıma kapasiteli yeni inşa konteyner gemisi ‘CMA CGM CHRISTOPHE COLOMB’ ile de artık turist olarak yolculuk edebilecek.

Türünün en büyük gemsi olan Colomb, özel tasarlanmış güverteleri, büyük lük kamaraları, kütüphanesi, fitness salonu ve yüzme havuzu ile yolculara ‘cruise’ keyfi sunuyor. Her gemide tek ve çift kişilik 5 ila 10 arasında kamara bulunuyor. Seyahat ücretleri bölgelere göre değişirken standart kamaraların günlüğü 80 ila 130 Euro aralığında değişiyor.

23 ile 37 metrekareye kadar olan suite kamaralar ise 120 ile 150 Euro aralığında. Geminin sefer süresi rotasına göre değişiyor. Gemi ile tek sefer yapılabileceği gibi herhangi bir limanda inip, birkaç gün geçirip, bir sonraki gemiye de binmek mümkün. Gemideki yolcular her gün akşam yemeğinde kaptanla bir araya gelip beklentilerini, seyahatin gidişatına dair yorumlarını ve yaşadıkları zorlukları dile getiriyorlar. Buluşmanın amacı ise gemi üzerinde geçen bu uzun süreli yolculuğun en iyi şekilde sürmesini sağlamak.

Yolcular tamamen serbest

Gemiyi Cruise’lardan farklı kılan yanı kargo gemisinde önceliğin yolcu değil, navlun olması. Bu gemileri tercih edeceklerin, mavi tura çıkmaktan, Club Med’e gitmekten çok daha farklı olduğunu bilmeleri gerekiyor. Gemide televizyon, radyo, internet ya da yolculara nasıl eğleneceklerini söyleyen organizatörler yok. Dolayısıyla yolcuların kendi kendilerine hareket etmeleri, kendi eğlencelerini yaratmaları gerekiyor. Bu arada gemide hiçbir şey yasak değil.

Yolcu kamaralarının bulunduğu bölüme “şato” ismi veriliyor. Şato, gemi motorlarının çıkardığı gürültüden uzak, yaşanabilir bölümü ifade ediyor.

Lübnan doğumlu Jacques R. Saadé tarafından Fransa’nın Marsilya şehrinde kurulan CMA CGM, bugün dünyanın tüm okyanuslarında hizmet veren bir şirket. 400 limanda toplam 389 gemi ile operasyonlarını sürdüren CMA CGM, 150 ülkede 650 ajansla faaliyet gösteriyor. Şirketin en büyük ortağı ise bir Türk şirketi. Yıldırım Grup geçen yılın sonunda 500 milyon dolar yatırımla CMA CGM’in % 20’sini alarak ortak olmuştu.

Gemiler yedi denizde…

Kuzey Avrupa – Asya rotası: 365 metre uzunluğunda 51 metre genişliğinde 13.800 TEU’luk gemilerde, Asya ve Avrupa’nın ana limanlarına gidiyor.

Asya-Akdeniz rotası: Cidde gibi tarihi Akdeniz limanlarını keşfetme imkanı sunuyor. Gemiler, Malta Adası uğraklı Akdeniz’i geçerek Asya’nın en büyük limanlarına gidiyor.

ABD-Asya rotası: ABD’nin batı sahillerinden başlayan yolculuk, Çin’in Güney sahillerine kadar uzanıyor. Bu sefer dünyanın en büyük konteyner limanı Singapur’da sonlanıyor.

Dünya turu: Seçeneklerin ilki Avrupa, ABD ve Panama Kanalı yolu ile Avustralya rotası. Kuzey Avrupa’dan başlayan yolculuk, Amerikanın doğu sahillerinden, Polonezya Adalı ve Yeni Kaledonya ‘dan Yeni Zelanda’ya uzanıyor.

Avrupa- Guyane – Brezilya rotası ise Kuzey Avrupa’dan Atlantik Okyanusu’nu geçerek Karayip denizi, Portekiz ve İspanya limanlarına ulaşma imkanı sağlıyor.

Batı Hindistan rotası ise Le Havre’den başlayan yolculuk ile Atlantik Okyanusu’nu aşıp Hindistan sahillerine ulaştırıyor.

Kaynak: DÜNYA-LUMBUZ

Editör: TE Bilişim