Zincirleme Kaza Teksas Limanlarını Kapattı

Teksas bölgesindeki 4 limanın –Port Arthur, Port Neches, Meaumont ve Orange- Cumartesi sabahı meydana gelen kazadan sonra, 3-4 gün daha kapalı kalması bekleniyor.

AET Tankerciliğe ait “Eagle Otome” adlı tanker, Sabine nehrinde Port Arthur yakınlarında mavnaları çeken römorkörle ve bir başka gemiyle çarpıştı, 462 bin galon ham petrol denize döküldü.

West Gulf Denizcilik Derneği, Pazar günü yaptığı açıklamada, kazanın ekonomiye getireceği zararın günlük 1,4 milyon $ olduğunu, bu miktarın her gün %15-20 arttığını belirtti. Derneğin açıklamasına göre, bu zarar, limanların kapanmasından dolayı oluşacak toplam dolaylı etkiler de hesaba katıldığında, 8-10 kat daha artabilecek.

Kaza nedeniyle ayrıca 2 ana likit gaz terminalinde bütün faaliyetler durduruldu. Bu terminallerde toplam 13 geminin bağlı bulunduğu, bunlardan 7’sinin harekete hazır olduğu bildirildi. Ayrıca 13 geminin de limana girmek için dışarıda beklediği haber veriliyor.

Sabine Nehir Kılavuz Kaptanlar Teşkilatı yalnızca öncelikli olan bazı gemilere Sabine nehri içerisindeki limanlara giriş izni verileceğini, bunun da nehir içerisinden çıkacak gemilerin nehrin kirlilikten etkilenmeyen bölgelerini kullanarak çıkış yaptıktan sonra gerçekleşeceğini açıkladı.

Kaza, geçtiğimiz Cumartesi günü sabahı saat 09:35 sıralarında meydana geldi. AET Tankerciliğe ait 1994 yılı yapımı Singapur bayraklı 95,663 DWT’luk Eagle Otome, ham petrol yüküyle Sabine Nehri içerisinde limana doğru  ilerlerken 2 adet mavnayı iterek götürmekte olan Kirby firmasına ait 1966 yılı yapımı Dixie Vengeance ile çarpıştı.

Çarpışma, gemiyle Dixie Dengeance adlı römorkörün ittiği mavnalar arasında gerçekleşti.

Eagle Otome, mavnalara çarptıktan sonra Port Arthur rıhtımında bağlı bulunan  Gearbulk adlı şirkete ait 1982 yılı yapımı bahama bayraklı 38,787 DWT kuru yük gemisi Gull Arrow ile de çarpıştı.
Eagle Otome adlı tankerin çarptığı mavnalardan birisi 15 saat boyunca gemiyle birleşik olarak kaldı. Mavna geminin bordasından içeriye 5 metre kadar girmiş durumdaydı. Mavnanın Pazar günü Eagle Otome’nin bordasından çıkarılması işleminden sonra bir miktar ham petrol daha denize aktı.

ABDSahil Güvenlik Teşkilatı, denize dökülen ham petrolün yaklaşık %10’unun -46,200 galon-  temizlendiğini açıkladı.  Toplama işleminde 500 kişi görev aldı, 45,800 feet uzunluğunda bariyer, 11 adet de emici gemi kullanıldı. Ayrıca petrol temizleme gemisi Texas responder de deniz yüzeyine dökülen  petrolü toplama işinde görev aldı.

Kaza yapan tanker Eagle Otome ve Kirby’ye ait mavnanın kaza bölgesinden uzaklaştırılabilmeleri için yüklerinin bir kısmının limbo edilmesi gerekiyor.

 

Editör: TE Bilişim