Norton Rose avukatı Wylie Spicer’ın belirttiğine göre, bugüne kadar meydana gelen büyük deniz kazaları çoğunlukla donanım kusurlarından değil, görevlerini yerine getirmeyen insanlardan kaynaklanmıştır.

Spicer, Noble Discoverer ve 1983 yapımlı Kulluk gibi yaşlanmış sondaj gemileriyle Kuzey Kutbu’nda petrol ve gaz aranılması konusundaki kaygıları abartılı bulmaktadır.

Spicer, Bölge’de faaliyet gösteren orta yaşlı sondaj gemilerinden endişe etmek yerine; soğuk, karanlık ve göreceli olarak ulaşılamaz olan kutup bölgesi şartlarında çalışan insanların doğru bir şekilde eğitilmesi meselesine odaklanılması gerektiğini belirtmektedir.

Spicer’ın bu değerlendirmeleri, süregiden güvenlik endişeleri nedeniyle Kuzey Kutup Bölgesi’nde sondaj çalışması yapılmasını desteklemekte tereddüt eden Lloyd’s sigortacılarının bu yılın başlarındaki bir raporuna cevap niteliğindedir.

Bahsedilen rapor, bölgede meydana gelebilecek bir sızıntıya acil müdahale etmeye ciddi bir biçimde engel oluşturabilecek altyapı eksikliklerine atıfta bulunmuştur.

Bununla birlikte, Kanada Ulusal Enerji Kurulu, Kuzey’in uç noktasında faaliyet gösteren tüm şirketlerin liman türünden altyapı eksikliklerine rağmen sağlam bir müdahale planına sahip oldukları konusunda ısrar etmektedir. Kanada, uluslararası sözleşmelere ilaveten Kuzey Kutbu denizciliği üzerine yönetmelikler de çıkardı ve çevre kirliliğini önleme mevzuatını Kuzey Kutbu’nu kapsamak üzere kendi kıta sahanlığının sonuna kadar genişletti.

Dolayısıyla, Kuzey Kutbu’ndaki güvenlik ve çevre meselelerini irdeleyen adımlar atılmaktadır.

Bununla birlikte, uygun eğitimi sağlama ve potansiyel insan hatasını en aza indirme konularını çözüme kavuşturmak, bu konuların acil müdahale durumlarında gündeme gelmesi büyük öneme sahiptir. Bu konu, Çin’in Kuzey Kutbu’ndaki hidrokarbon zenginliğine gösterdiği ilgi ile daha da önemli hale gelmiştir.

(28.10.2012 tarihli Lloyd’s List gazetesinde yayınlanmıştır.)

Editör: TE Bilişim