Solar Denizcilik'e ait Courbet adlı römorkörün yedeğinde konvoy halinde çektiği biri 90 metre diğeri 109 metrelik iki barçtan birisi, Biskay Körfezi'nin orta yerinde  ağır denizler nedeniyle ikiye bölündü.

Kaza Pazartesi günü saat 8:30 sularında Finister Burnu'nun 150 deniz mili Güneyinde meydana geldi. DenizHaber'e ulaşan bilgilere göre kaza şöyle gelişti:

5 Eylül günü saat 08:30 sularında Solar adlı Panama bayraklı römorkör Fransız CROSS merkezini (Atlantik İzleme ve Kurtarma Bölgesel Çalışma Merkezi) arayarak yedeğindeki iki tanker barcı ile sorun yaşadığını ve yardım istediğini bildirdi. Courbet adlı römorkör kendi pervaneleri ile hareket yeteneği de olan "Vestland" ve "Atlantic Trader" adlı iki tanker barcını yedeklemekte olduğunu, sorunlar yaşadığını ama duruma hakim olduğunu söyldi, Merkez, Courbet römorköründen yola devam etmesini ve Abeille Bourbon adlı açık deniz römorkörüyle buluşarak birlikte hareket edilmesini istedi. Akşam saat 18:30'da Abeille Bourbon, Vestland'ı yedeğine almak istedi, ve yedeğine aldı ancak saat 19:25 te barcı yedeğine aldıktan 45 dakika sonra, Vestland ikiye bölündü ve kıç tarafı sulara gömüldü. Bu esnada Atlantic Trader adlı diğer barc da sürüklendi.

İkiye bölünen Vestland adlı barcın kıç tarafı 7 ton fuel-oil ile birlikte Biskay körfezinin tam ortasında 2000 metre derinliğe gömüldü. Can kaybının olmadığı kazada deniz kirliliği oluşmadığı bildirildi. Türk şirketi Solar Denizcilik'e ait Courbet adlı römorkör olay yerinde beklerken, konvoydaki diğer barc 109 Metrelik Atlantic Trader kazadan sonra kendi imkanları ile yola devam etti. İkiye bölünen Vestland'ın su üstünde kalan baş tarafını çekmek üzere tekrar girişimde bulunan Abeille Bourbon adlı açık deniz römorkörü ise hava şartlarının kötü olması nedeni ile yedeklemeyi başaramadı.

Fransız denizcilik idaresi sözcüsü Marc Gander, kazanın Biskay Körfezinin ortasında ttarik hatlarının geçmediği bir bölgede meydana geldiğini bu yüzden su üstünde kalan barcın baş tarafının deniz trafiği açısından bir tehdit oluşturmadığını bildirdi.

Solar Denizcilik'e ait Courbon adlı römorkör iki barcı Hollanda'nın Amsterdam Limanından Nijerya'nın Lagos Limanı'na götürmekteydi.

Editör: TE Bilişim