Antalya'da geçtiğimiz günlerde bir tur teknesinin batması sonucu 2 yolcunun hayatını kaybetmesi geride denizde turistik amaçlı yolcu taşıyan deniz araçlarının sigortası konusunda ertelenen zorunluluk hakkında sorular bıraktı.

Sigortacılık uzmanları bu konuda şu bilgileri verdiler: 

"Türkiye de denizde yolcu taşımacılığı Türk Ticaret Kanunu tarafından düzenlenmektedir.  Bu kanun 12 den fazla yolcu taşıyan tüm deniz araçlarını kapsamaktadır ve herbir yolcu başına en az 250.000 SDR (yaklaşık 400,000 USD ) teminatlı sorumluluk sigortası bulundurmayı zorunlu tutmaktadır. Sigortası olmayan deniz aracının ise limandan kalkışına Liman Başkanlığı müsaade etmemelidir. 

Geçtiğimiz gün Antalya da batan deniz aracında 80 yolcu bulunmaktaydı. Yani yaklaşık 32 milyon dolar teminatlı bir sorumluluk poliçesi olmalıydı. Öğrenebildiğimiz kadarı ile sigorta teminatı tekne bedeli ile limitli ve sadece 500,000 USD. Bu deniz aracı battı ve şans eseri sadece 2 turist hayatını kaybetti. Bu kayıp elbette çok acı verici ve aynı zamanda turistik amaçlı gelmiş insanların hayatlarını kaybetmesine yol açılmıştır. Can kaybı çok daha fazla olabilirdi. Öte yandan insanlar tatil için geldiler ve manen çöküntüye uğradılar. Muhtemelen işletmeden kusurları nispetinde yolcularınTazminat talepleri olacaktır. Özel eşyaları zayi oldu. Tazminat talepleri olacaktır. Bu tutarları kim karşılayacak bu durumda? Tekne sahibi mi? Yoksa teknelere uygun limitli poliçe sahibi olmasını denetlemeyen idarelerimiz mı?  Ya hadise de can kaybı sayısı daha fazla olsaydı? Mağdurların tazminat talepleri ile kim muhatap olacaktı?  

Bu gibi kamu menfaatini ilgilendiren zorunlu sigortaların aranması ve denetlenmesi idarenin görevidir. Bu konuda hem UDHB yetkilileri, hem Turizm Bakanlığı yetkilileri denetimleri sıkılaştırmalı ve daha büyük bir felaketin oluşması beklenmemelidir."
Editör: TE Bilişim