The Moscow Times yazarlarından Aleksandr Bratersky, Moskova Nehri’ndeki kazayla ilgili detayları kaleme aldı. Bratersky, yakın dönemde devletin konuya ilişkin alması muhtemel önlemleri de açıkladı.

Bir grup eğlence-severi taşıdığı anlaşılan aşırı yüklü bir tekne, Moskova Nehri’nde Luzhniki Stadyumu yakınlarında demirlemiş bir mavnaya çarparak olduğu yerde battı ve dokuz kişinin ölümüne sebep oldu.

Moskova Nehri kazası, Volga Nehri’nde 122 kişinin ölümüyle sonuçlanan Bulgaristan gemisinin batışıyla bu tarzda, bir aydan az bir süre içerisinde gerçekleşen ikinci kaza.

Pazar günü olayla ilgili soruşturma devam ediyordu ancak müfettişlerin belirttiğine göre kutlama gezisini düzenleyen ve denizcilik kurallarını ihlal eden teknenin sahibinin suçlu olduğu yönünde bir eğilim söz konusu. Tekne sahibi kazada öldü.

Bazı haberlerde Kırlangıç adıyla anılan tekne, gece saat 1 sularında Oka-5 mavnasına çarptı ve Interfax’ın Acil Durum Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre maksimum kapasitesi 12 olmasına karşın 16 kişi taşıyordu.

Raporda belirtildiğine göre, çevredeki diğer teknelerden ve mavnadaki denizcilerden insanlar içlerinde en az ikisinin Türk olduğu altı kişiyi sudan çıkardı. Bir kişi de kıyıya yüzerek hayatta kaldı.

Soruşturma Komitesi sözcüsü Vladimir Markin raportörlere söylediğine göre hayatta kalanlardan biri ABD Büyükelçiliği’nde çalıştığını belirtti. Ancak vatandaşlığı bilinmiyor.

Moskova Nehri’nde trafik Pazar öğleden sonra kurtarma görevlilerinin tekneye ulaşmasıyla birlikte –mavnanın 3 metre altında kalmıştı- yüzeye ve kuru bir alana çekmelerine kadar kapalı kaldı. Fotoğraflara yansıyan güvertedeki burkulmuş metal yığınları ve ana kabinin parçalanmış ahşap kirişleri çarpışmanın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.

Interfax’ın belirttiğine göre tekne Çukotka’nın uzak doğu bölgesine kayıtlı gözüküyor ancak Moskova Nehri’nde seyahat izni bulunuyor.

Markin, aynı zamanda teknenin kaptanlığını da yapan sahibi Gennady Zinger’in muhtemelen suçlu olduğunu belirtti. Markin çarpışmaya sebep olan nedeni detaylı bir şekilde belirtmedi.

Aynı zamanda Markin, 50 yaşındaki Zinger’in bu yıl içerisinde tekneyi üç kez aşırı yüklü yüzdürmekten ceza aldığını ekledi.

Komsomolskaya Pravda’nın yalnızca adı öğrenebilen iş ortağı Boris’e dayanarak yaptığı habere göre Zinger tekneyi ticari gezi amacıyla değil, parti düzenlemek için kullanıyor.

Bu seferki gezide yer almamasına rağmen, Zinger’in arkadaş çevresi emektar rocker Andrei Makarevich ve onunla sık sık tekne turuna çıkan film yıldızı Ivan Okhlobystin’i de içeriyor. İkisinin de kazaya karıştığı resmi olarak belirtilmedi.

İş arkadaşının söylediğine göre Zinger muhtemelen arkadaşlarıyla parti yapıyordu. Adam 13,7 metrelik teknenin sık sık aşırı yüklendiğini itiraf ediyor ancak Zinger’in dümendeyken dikkatli olduğunu ve nehrin Luzhniki çevresini de iyi bildiğini belirtiyor.

“Onu düşüncesiz bir insan olarak tanımlayamam. O hissiyatlı bir adamdı,” diyor iş adamı, Zinger’in kaptanlık kabiliyetleri için.

Acil Durum yetkilileri ilk raporuna göre birçok kurbanı tanımladı ancak meslek ve milliyetlerini belirleyemedi. Markin yalnızca, çoğunun 20’li yaşların sonlarında olduğunu belirtiyor Ria Novosti’nin haberinde. Diğer raporlar bir Türk’ün doğum gününü kutladığını belirtirken, Itar-Tass teknenin bir magazin dergisi için kiralandığını duyurdu. Pazar günü geç saatlere kadar raporlar doğrulanmadı.

Rusya Yat Derneği başkanı Sergey Moiseyev’in Kanal 1 televizyonuna yaptığı açıklamada, kazanın “tehlikeli” bir yede gerçekleştiği ve muhtemelen kaptanın son ana kadar mavnayı fark etmediği belirtiliyor.

“Öncelikle, zaten tehlikeli olan bir dönüş var orada çünkü çok uzaktaki hiçbir riski göremiyorsunuz,” diyor Moiseyev. “İkinci olarak, navigasyon kanalını kıyıya doğru iten çok yakın, sığlık oluşturan bir kum yığını var. Ve üçüncüsü, köprü ışıkları var – sürat teknelerinin gemi ışıklarını görmelerine izin vermeyen.”

Bir önceki büyük tekne kazası 10 Temmuzda, 201 yolcu taşıyan Bulgaristan adlı geminin Volga Nehrinde Tataristan’daki fırtına sırasında su alarak üç dakika içinde batması sonucu gerçekleşmişti.

Müfettişlerin belirttiğine göre, 55 yıl önce inşa edilen tekne son yıllarca bakımsız kalmış ve son seyahatinde olduğu gibi sık sık fazla yolcu alarak yola çıkmış.

Bulgaristan’ı deniz yolculuğu için kiralayan şirketin patronu ve tekneye denize açılabilir belgesi veren bölge yetkilisi tutuklandı ve ihmalkârlıktan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyorlar.

Batıktan sonra Başkan Dmitri Medvedev ülkedeki tüm yolcu gemilerinin elden geçirilmesi talimatını verdi.

Ekho Moskvy radyosunun haberine göre, Moskova Belediyesi Moskova Nehri’nin merkezi bölgesinde seyahat eden tekneler için daha katı seyir kuralları getirilebileceğini açıkladı kazanın ardından.

Bu haftasonu ülke çapında başka gemi olayları da rapor edildi. Interfax’a göre, Karelya’da, küçük bir balıkçı teknesi bilinmeyen bir nedenle Cuma günü battı, dört personelden ikisi yaşamını yitirdi. Yerel bir kaynağın belirttiğine göre denizcilerin tamamı sarhoştu.

Moskova’nın kuzeyinde, Kimki’de, Cuma günü 13 yaşında bir kız Moskova kanalında yüzerken bir sürat teknesi tarafından öldürüldü, Lifenews.ru’nun yerel polise dayandırdığı haberine göre.

Amur-Komsomolsk’un uzak doğusunda, yerel savcının belirttiğine göre Cuma günü aşırı alkollü olarak Om-1 yolcu gemisinin personeli hakkında bir soruşturma başlatıldı. Savcı, gemicilerin gezilerinden sonra tekneyi limana demirlemek için üç kez uğraşacak kadar ayyaş olduklarını da ifade etti.

Aleksandr Bratersky, 01.08.2011, The Moscow Times

Editör: TE Bilişim