2008 Olimpiyatları’na damgasını vuran Samia Yusuf Ömer’in İtalya’ya iltica etmek için bindiği tekne battı. Genç atlet faciadan kurtulamadı.  

OLİMPİYAT ATLETİ ÖZGÜRLÜĞE KOŞARKEN MÜLTECİ TEKNESİNDE BOĞULDU

Somalili Olimpiyat atleti Samia Yusuf Ömer, Avrupa’ya iltica etmeye çalışırken boğularak hayatını kaybetti.

BBC’nin haberine göre Olimpiyat koşucusu Samia Yusuf Ömer, nisan ayında Libya’dan İtalya’ya ulaşmaya çalışırken batan ve 150 mülteciye mezar olan tekne kazasında boğularak öldü.

Hiçbir eğitim almadan katıldığı 2008 Pekin Olimpiyatları’nda adından ‘Altın Kız’ olarak söz ettiren Ömer, Somali’nin başkenti Mogadişu’da doğdu, hayatı boyunca savaşla iç içe yaşadı.

Kendi çabaları ile antrenman yapan atlet, bir süredir El Şabab örgütünden ölüm tehditleri alıyordu.

El Cezire'ye göre 2008 yılındaki Olimpiyatlar'ın ardından atlet Mogadişu'nun büyük bir kısmını kontrolü altında bulunduran ve bölgelerde şeriatı uygulayıp kadınları yok sayan el Şebab örgütünden ölüm tehditleri almış.

Samia 2010 yılının Ekim ayında Londra Olimpiyatları'na hazırlanmasına yardımcı olabilecek bir koç bulma umuduyla Etiyopya'ya taşınmış.

Atletin Etiyopya'ya taşındıktan sonra ne yaptığı tam olarak bilinmiyor.

İtalyan medyasına göre Samia Etiyopya'da kendisini çalıştıracak uygun birini bulamayınca, bir koç bulup Londra Olimpiyatları'na katılabilmek amacıyla Avrupa'ya gitmeye karar vermiş.

İtalyan gazetesi Corriere Della Serqa, Samia'nın ölümünün sadece Somalili Olimpiyat Atleti Abdi Bile'nin yaptığı bir açıklamadan sonra gündeme geldiğini söyledi.

Abdi Bile, 12 yaşında İngiltere 'ye yerleşen ve Olimpiyatlar'da büyük başarı gösteren Somali asıllı Mo Farah'dan bahsederken ''Mo için mutluyuz, o bizim gururumuz ancak Samia'yı da asla unutmayacağız'' dedi.

Libya’dan mülteci teknesine binen atletin hayalleri karanlık sulara gömüldü.

Editör: TE Bilişim