Okul Gemisi Concordia Brezilya'da Battı

Geçtiğimiz yaz İstanbul'a da gelerek bir süre Ataköy marina'da kalan Kanada'daki bir okula ait yelkenli gemi Concordia, Brezilya açıklarında şiddetli fırtına nedeniyle battı.

Gemide bulunan 64 kişinin tamamının can sallarından kurtarıldığı haberi alındı.

Brezilya Deniz Kuvvetleri  yaptığı açıklamada 3 direkli yelkenli gemi Concordia'nın önceki gece 19:00 GMT sıralarında Rio deJaneiro'nun 300 deniz mili açığında battığını bildirdi.

Üç saat sonra, Hava Kuvvetlerine ait bir uçak, yaptığı keşif uçuşunda, imdat sinyallerinin geldiği noktada okyanus üzerinde can salları bulunduğunu belirledi.

Deniz kuvvetleri yardım için gemi gönderdi, ancak deniz kuvvelerine ait gemi kaza yerine ulaşmadan can sallarındaki kazazedeler çevredeki diğer gemilerce kurtarıldı.

1992 yılı yapımı olan 57,5 metre uzunluğundaki geminin "Uluslararası sefer yapacak tüm gereksinimleri karşılayacak nitelikte olduğu" belirtiliyor.

Geminin fırtınaya yakalandığı, ender görülen "dikey rüzgar hamlelerinden" birisinin etkisiyle geminin alabora olduğu ve 20 dakikada battığı kazazedelerin ifadelerinden anlaşıldı.

Gemiden kurtulan bazı kazazede öğrenciler, 40 saat boyunca yardım beklediklerini söylediler.

Geminin alabora olmasıyla hidrostatik fırlatma tertibatıyla su üstüne çıkan can sallarına binen öğrenciler ve mürettebat, buradagüç şartlarla mücadele ettiler. Çünkü deniz dalgalıydı ve can sallarında çok sayıda kişi vardı.

Gemi, üniversite çağındaki öğrencilerin hayatı daha iyi tanımaları ve denizcilik kültürüyle tanışmaları amacıyla gemiyle değişik ülkelere gitmeleri amacıyla sefer yapıyordu. Bu çerçevede geçtiğimiz yıl Kasım ayı ortalarında İstanbul'a da gelen gemideki öğrenciler Türkiye'de önceden belirlenmiş ailelerin yanında 10 gün misafir edilmişlerdi.

Gemiyi Ataköy Marina'ya İstanbul Liman Kılavuz Kaptanlarından Kaptan Cahit İstikbal yanaştırmıştı.

Gemiden kurtulan bazı kazazede öğrenciler, 40 saat boyunca yardım beklediklerini söylediler.

 

Editör: TE Bilişim