Kurtarma yadım ekipleri Alesund rıhtımına bağlı bulunan ve su aldığı için yan yatarak alabora tehlikesiyle karşı karşıya kalan Nordlys gemisini tamamen düzelttiler. Yolcuların araçlarını ve kişisel eşyalarını almaları için gemiye girmelerine izin verildi. Geminin arık tamamen emniyete alındığı su girişinin kapatıldığı ve gemiye girişin herhangi bir risk taşımadığı bildirildi.

Gemideki yangının sancak makineden başlamış olduğu tahmi ediliyor.

Gemiye su girişine ise stabilizer kanadının çevresindeki hasarlar neden olmuş. Yagın paniği nedeniyle ve muhtemelen gemide elektrik enerjisi de kesik olduğundan yalpa azaltma amacıyla kullanılan stabilizer finlerin dışarıda bırakıldığı bunun da rıhtıma yanaşma esnasında çarpma suretiyle çevresine hasar vererek karinede delik açtığı tahmin ediliyor.

Plana göre gemi Alesund yakınlarındaki Sulatersanesine tamire götürülecek. Bugün yola çıkacak olan gemi burada geçici tamir görmesi için havua alınacak.

Benzer bir kaza Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait olduğ dönemde Samsun Feribotunda yaşanmıştı. 1992 yılında meydana gelen kazada İzmir-Venedik seferi esnasında Korent Kanalı'na girişte dışarıda unutulan stabilizer fin kanal duvarna çarparak gemi karinesinde delik açmış, batma thlikesi geçiren gemi acilen Pire Limnanı'na dönerek burada acilen havuza alınmıştı.

 

Editör: TE Bilişim