Kuzey Denizinde önceki gün meydana gelen ve 5 kişinin öldüğü, 6 kişinin kayıp olduğu gemi kazasından sonra kazanın nedenleri üzerinde duruluyor.

Kazada batan Baltic Ace adlı araba gemisinin Yunanlı işleten firması Stamco Ship Management Co., Ltd. adlı şirketin operasyon müdürü Panagiootis Kakoliris, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, 25.000 tonluk araba gemisinin battığı esnada hava koşullarının normal olduğunu söyledi.

2 Polonyalı, 2 Filipinli ve bir Ukraynalı denizcinin ölümüne yol açan  olan kazanın nedeni ise belirsiziliğini koruyor.Hollanda Savunma Bakanlığı, Corvus J adlı konteyner gemisi ile Baltic Ace adlı araba gemisinin çarpıştığı ve çoğu Japon ve Tayland yapımı Mitsubisihi marka 1400 adet otomobilin denizin dibine gittiği kazada koşulların zor olduğunu belirtti.

Kakoliris, gemilerinde teknik bir arıza meydana gelmiş olması olasılığının hemen hemen hiç bulunmadığını, çünkü gemilerinin sadece 5 yaşında yeni bir gemi olduğunu,  iyi durumda olduğunu ve henüz Ağustos ayında emniyet denetiminden geçtiğini açıkladı.

Kakoliris; 'Gemimizin hızlı bir şekilde batmasına neden olan oldukça sert bir çarpışma yaşandı' dedi. Operasyon müdürüne göre geminin hızlı bir şekilde batmasından anlaşıldığına göre Corvus J. adlı konteyner gemisi bordadan gemiyi biçmiş ve sular hızlı bir şekilde dolarak geminin batmasına nedenolmuş.

Ancak Kakoliris, çarpışmada hangi tarafın kusurlu olduğunu düşündüğü konusunda bir ipucu vermedi. 

Hastaneden taburcu edilen  Baltic Ace gemisinin Polonyalı kaptanının,Rotterdam limanının 50 deniz mili Kuzeyinde meydana gelen kaza ile ilgili yetkililere ifade verip vermediği bilinmiyor.

Corvus J. adlı geminin armatörü olan Alman Juengerhans firması da kazadan hangi tarafın sorumlu olduğuna ilişkin bir açıklamada bulunmazken, web sitesinden yaptığı açıklamada 'Kaza soruşturmasına tam destek vereceklerini' açıkladı. Firma sözcüsü yaptığı açıklamada ise 'Mürettebattan tek öğrendiğimiz kazaesnasında 6-7 kuvvetinde rüzgar olduğu' dedi. Sözcüye göre bu rüzgar yılın bu döneminde bölgede beklenmedik bir olay değil.

2007 yılında inşa edilen araba gemisi BalticAce, 15 dakika içerisinde battı. Geminin batık enkazı denizin 25-30 metre derinliğinde ve Noord Hinder deniz rotası üzerinde bulunuyor. Bu deniz rotası dünyanın en yoğun deniz rotalarından birisi olarak biliniyor. 

Hollanda mahkemeleri yargılamıyor

Bu arada Hollanda makamları, kendilerinin kazayla ilgili adli soruşturma başlatmıyacaklarını çünkü kazanın kendi karasuları dışında meydana geldiğini ve gemilerden herhangi birinin Holanda Bayrağı taşımadığını açıkladı. 

Ancak, G. Kıbrıs veya Bahamas, kazaya karışan gemilerin bayrak devletleri, ikili anlaşmalar çerçevesinde Hollanda'dan davaya bakmasını isteyebilir. 

Hollanda Sahil Güvenlik Teşkilatı yetkilileri, kar yağışı, 3 metre yükskeliğindeki dalgalar ve fırtına şeklinde esen rüzgar nedeniyle kayıp mürettebatın sağ bulunabilme ihtimalinin çok  zayıf olduğunu belirtiyorlar. Sahil Güvenlik açıklamasına göre, geminin 24 kişilik mürettebatından 13'ü sağ olarak kurtarılabildi. Sağ olarak kurtulanlar kaza sonrası can sallarına binebilenler, ve helikopterle veya çevredeki gemiler yardımıyla kurtulabilen denizciler. 

Hollanda Savunma Bakanlığı sözcülerinden Karen Gelijns, kazanın olduğu sırada hava koşullarının çok kötü olduğunu, fırtınaşeklinde rüzgar estiğini kaba dalgaların olduğunu ve kar yağdığını belirtti. 

Gelijns, geminin çok çabuk batması nedeniyle hiç kimsenin koruyucu elbise giyecek zaman bulamadığını söyledi.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim