Dün gece yarısından sonra meydana gelen kazada 301 metre uzunluğundaki Panama bayraklı konteyner gemisi "Ever Strong" ile SWATH tipi pilot gemisi "Duhnen" Elbe nehri girişinde Cuxhaven yakınlarında çarpıştı.

Kaza, pilot gemisinin 9 Bofor şiddetindeki rüzgarda 4 metre yüksekliğine ulaşan dalgalarda Ever Strong adlı konteyner gemisine kılavuz kaptan vermeye çalışması esnasında meydana geldi. Şiddetli rüzgar ve dalga tam kılavuz kaptan çıkarken tekneyi sürükleyip gemiye çarpmasınan neden oldu. Buna rağmen tekne kılavuz kaptanı gemiye çıkarmayı başardı. Kaza esnasında pilot teknesinin 4 kişilik mürettebatından yaralanan olmadı.

Kazadan sonra baş kısmından su almaya başlayan Duhnen adlı SWATH tekne, dolan suları tahliye edebilmek için yardım istedi. Kaza yerine ulaşan Hermann Helm adlı SAR botu, pilot teknesini yedeğine almayı başardı. Sancağa doğru büyük ölçüde yatan ve ana güvertesi neredeyse suya gömülen pilot teknesine dolan suların boşaltılıp düzeltilmesine çalışıldaysa da başarılamadı. Tekne su tahliyesinin itfaiye teşkilatına devredileceği Cuxhaven limanına çekildi.

Kazadan sonra Ever Strong adlı Panama Bayraklı konteyner gemisi ise yoluna devam ederfek Hamburg'un Athabaska Rıhtımına bağladı.

SWATH nedir?

Small Waterplane Area Twin Hull kelimelerinin baş harflerinden türetilen SWATH bir tip katamaran tekne. Özellikle kötü hava koşullarından etkilenmeyen bu tekneler bu özelliğini düşük deniz yüzeyi alanı oluşturmasına borçlu. Almanya'da Elbe Nehri Girişinde ve Hollanda'da pilot teknesi olarak kullanılan SWATH'lar manevra yeteneklerinin üstünlüğüyle de biliniyor.

 

Editör: TE Bilişim