Türk Gemisinde Kaza; 1 Ölü 2 Yaralı

Kemal Ka adlı ürün tankerinin (Product tanker), taşıdığı ayçiçek yağı yükünü Huelva Limanı'na boşalttığı, armatörden gelecek talimatı beklediği sırada olayın meydana geldiği belirtildi.

Geminin patlama esnasında Cadiz yakınlarında Salmedina kasabasının 13 mil açığından geçmekte olduğu öğrenildi.

Cadiz'deki Sahil Güvenlik sözcüsü Oscar Lobato, 13 mil kadar açıkta seyir halinde olan “Kemal Ka” adlı Türk gemisinden yerel saat ile 16.00 (TSİ 17.00) sıralarında bir telefon aldıklarını ve kendilerine “gemide patlama meydana geldiğinin ve üç yaralı olduğunun” söylendiğini belirtti. Gemiye gönderilen bir helikopter ile yaralıların Jerez kentindeki hastaneye taşındığını kaydeden Lobato, bir kişinin öldüğünü, diğer iki yaralıdan birinin durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Verilen bilgilerde, ilk izlenimlere göre gemide tanklardan birinde küçük bir patlamanın olduğu ya da gaz zehirlenmesi yaşandığı sanılırken gemide hiçbir hasarın bulunmadığı ifade edildi. Türk vatandaşı olan üç mürettebatın, geminin yaklaşık 7 metrelik bir tankında üst üste yere düşmüş halde bulundukları da açıklandı.

Patlamada güverte lostromosu yaşamını yitirirken, geminin 1. Zabiti ve bir gemicinin de ağır yaralandığı bildiriliyor.

Gemi kaptanı, meydana gelen patlamadan sonra gemide yangın veya herhangi bir hasarın meydana gelmediğini bildirdi.

Patlamadan sonra yaralılar helikopterle Jerez de la Frontera havaalanına götürüldü, buradan hastaneye kaldırıldılar. Gemi ise liman başkanlığının özel izniyle Cadiz Limanı'na yanaştı.

Yaralıları kaldırıldıkları Jerez de la Frontera  Hastanesinde yoğun bakıma alındıkları ve durumlarının ciddi olduğu DenizHaber'in edindiği bilgiler arasında.

Kaza neden oldu?

Kazanın patlama nedeniyle mi yoksa gaz zehirlenmesinden mi olduğu henüz tam açıklık kazanmadı. Yaralılarda herhangi bir yanık bulunmaması, gaz zehirlenmesi olması  ve gemide patlamayla ilgili herhangi bir iz bulunamaması gaz zehirlenmesi ihtimalini güçlendiriyor.

Üzerinde durulan iki ihtimal var. Birincisi geminin portuçunda zehirli gaz birikmesi. Ancak uzmanlar bir gaz karışımının bu toksik etkiyi yaratamayacağını söylüyor.

İkinci ihtimal tankların yeterince temizlenmemiş olması. Kurtarma ekipleri, güverte lostromosunu tankın içinde bilincini yitirmiş halde bulduklarını, 1. zabit ve gemiciyi ise biraz daha uzakta bulduklarını söylüyor. Geminin yükünün kalıntıları zehirli gaz etkisi yapmış olabilir.

 

 

 

Editör: TE Bilişim