İstanbul Boğazı Sarayburnu önlerinde Tolunay isimli gemiye çarparak alabora  SG 25 adlı Kaan sınıfı botta 3 asker şehit olmuştu. 

DenizHaber.Com'un ulaştığı kazanın video görüntülerinde kazanın oluş anı görülüyor. 

Kazada boğazdan kılavuz kaptan almadan geçiş yapmak isteyen Tolunay adlı geminin Sahil Güvenlik 25 botuna yetişmekte olduğu görülüyor. Sahil Güvenlik botu o esnada Boğazdan geçiş yapmakta olan Rus savaş gemisine refakat etmekteydi. O nedenle düşük hızda seyretmekteydi.

Yetişen gemi konumundaki Tolunay gemisi sahil güvenlik botuyla paralel hale gelmekte iken sahil güvelik botu ansızın iskele tarafa doğru savruluyor ve bir anda dev geminin altında kalarak alabora oluyor. Her şey saniyeler içerisinde meydana geliyor. 

Burada akla gelen soru şu:

Ne oluyor da aynı yönde giden iki gemiden sahil güvenlik botu ansızın iskele tarafa doğru savruluyor?

DenizHaber'in ulaştığı bir gemi manevra uzmanı, bu durumu şöyle açıkladı:

"Seyir yapan gemiler baş taraflarında ve kıç taraflarında farklı hidrodinamik etkiler oluşturur. Bu etki geminin baş tarafında pozitif (itici) etki iken geminin kıç tarafına doğru negatif (vakum) etkisi şeklindedir. Sahil Güvenlik 25 botu manevrasının en kısıtlı ve dümen gücünün en düşük olduğu asgari hızıyla ilerlemekte iken, kıç tarafı ansızın Tolunay gemisinin baş tarafından yayılan pozitif etki alanına girmiştir. Yani Sahil Güvenlik Botunun kıç tarafına büyük bir itme etkisi uygulanmıştır. Bu etki bir anda botu döndürüp geminin önüne düşürmüştür. Bu denizcilik tekniği açısından uzmanlar tarafından çok iyi bilinen bir etkidir. Gemi kaptanlarının da bu etkiyi bilerek küçük teknelere çok yakın geçmemeleri gerekir. Tolunay gemisi düdükle uyarmalıydı. Sahil Güvenlik Botuna bu kadar yakın geçmemeliydi" 



 
Editör: TE Bilişim