Gebze Gemicilik şirketine ait M/T Kalkanlar 1 adlı geminin Libya'ya giderken fırtınaya yakalandığı gemideki 3 Azeri mürettebatın ve geminin de kaybolduğu iddiası var.

Denizhaber. Com'a ulaşan Azeri mürettebatların yakınları, gemide sadece 4 mürettebatın bulunduğunu, bunlardan birinin Türk vatandaşı diğer 3 mürettebatın Azeri vatandaşı olduğunu belirttiler. 4 mürettebatın gemiyi Libya'ya götürüp uçakla ülkelerine döneceklerini ancak gemi İstanbul'dan ayrıldıktan sonra alınan tek haberin mürettebattan birinin gemiden eşini arayarak "Yunanistan karasularındayız fırtınaya yakalandık" şeklinde verdiği bilgi olduğunu ve bundan sonra da gemiyle  irtibatlarının olmadığını söylediler.

Libya'ya giderken kaybolan "Kalkanlar 1"gemisi ile ilgili http://www.anspress.com adlı Azeri internet sitesinde yayınlanan haber şu şekilde: 

"Gemide ve kaybolan denizcilerle ilgili Türkiye Deniz administrasiyasına başvuruda bulunuldu "Kalkanlar 1" gemisi Libya'ya giderken kayıp düşen Azerbaycanlıların radarlar aracılığıyla arayışına başlandı. Bu konuda ANS PRESS-in Türkiye bürosuna bilgi verildi. Bu aramada daha çabuk sonuç elde edilmesine yardımcı olacaktır. Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul'daki baş konsolosluğu Libya doğrultusunda hareket eden gemide kayıp düşen denizcilerle ilgili Dışişleri Bakanlığı'na nota verdi. Ayrıca Türkiye Deniz administrasiyası ve İstanbul valiliğine de müracaat edildi. Valilikdən büromuza bildiribler ki, konuyla ilgili bizzat ilgileniyorlar ve olayı Türkiye Adli makamlarına ilettiklerini. "Libya'da kayıp düşen Azerbaycanlıların arayışına bazı devlet kurumları dahil olmuştur"

Geminin ait olduğu "Gebze gemicilik" şirketi ise şimdilik konuyla ilgili bilgi vermekten boyun kaçırıyor. Azerbaycan'ın Başkonsolosluğu önüne toplanan denizciler kayıp düşen arkadaşlarının Libya'da hapis olunacağı ihtimalini de istisna etmiyorlar. Onlara göre, İstanbul'un Tuzla limanından yola çıkan gemi fevralın 22-de gece fırtınaya düştüğü için, muhtemelen Yunanistan'ın Apolytara adasının kıyısında geceleyib.

Eğer gemi fırtınadan çıkabilir bilibse, fevralın 24-de Libya'nın Zuvaro limanına ulaşmalıydı. Bu bölgede ise hazırda çatışmalar gittiğinden burada denizcilerin hapis olunmaları kaçınılmazdır

. "Zuvaro bölgesinde savaş gidiyor, eğer 3 gün boyunca denizciler oraya çatıblarsa,% 85 onlar tutuklanmışlardır. Şimdi, muhtemelen, onlar yardım bekliyorlar", - diye dənizçilərdən Zaur Ağaliyev söyledi.İşləmək üçün Türkiyəyə gedən 3 Azərbaycan vətəndaşı fevral ayının 20-də Liviyaya gəmi aparmaq üçün yola düşüblər və bir gün ailələrinə zəng vurublar. Dənizçilər müəyyən yol qət etdikdən sonra fırtınaya düşdüklərini deyiblər. Fevral ayının 21-dən etibarən onlardan heç bir məlumat yoxdur. Onlar “Gebze Denizçilik” adlı şirkətlə əməkdaşlıq ediblər və şirkətə məxsus “Kalkanlar 1” adlı gəmini Liviyaya aparıb orada əvvəlcədən təyin edilmiş şəxsə təhvil vermək barədə razılığa gəliblər."
Liviyada itkin düşən azərbaycanlılar
http://www.anspress.com/hadise/12-03-2016/gemide-itkin-dusen-denizcilerle-bagli-turkiye-deniz-administrasiyasina-muraciet-edilib
Editör: TE Bilişim