İskele Bordadan Girmiş Sancaktan Çıkmış

Çimento yüklü Martı Princess'e bindiren Renate Schulte adlı boş konteyner gemisinin Mahmuz'unun 3 numaralı ambara iskeleden  girerek sancaktan çıktığı bildiriliyor.

Dün gece yarısı meydana gelen kazada Renate Schulte adlı konteyner gemisi Martı Princess adlı çimento yüklü gemiyi tabiri caizse "Mahmuzlamış" durumda. Gemi çıkarılırsa Martı Princess'in batma olasılığı var.

Kriz Masası Oluşturuldu

Kaza nedeniyle Çanakkale'de kriz masası oluşturuldu. Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık Başkanlığında oluşturulan kriz komisyonunda Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, Çanakkale Liman Başkanı, Kıyı Emniyeti Müdürlüğü yetkilileri bulunuyor.

Kriz Masası; gelişmeleri takip ederek geminin nasıl kurtarılması gerektiğine karar verecek.

Kurtarma Yardım Anlaşması Henüz İmzalanmadı

Bu arada gemilerin kurtarma yardım anlaşmasını henüz imzalamadığı ve bu anlaşma imzalandıktan sonra belirlenecek kurtarma yardım yöntemine göre hareket edileceği gelen bilgiler arasında.

Çevre Bakanlığından Görüş İstendi

Kriz Masası, çimento yükünün deniz çevresi için oluşturduğu muhtemel risk ile ilgili Çevre Bakanlığı'nın görüşüne başvurdu.

Martı Princess'de 300 ton yakıt var

Kazada "Renate Schulte" tarafından mahmuzlanan ve batma riski bulunan "Martı Princess" gemisinde 250 ton fuel oil ve 50 ton motorin bulunuyor.

Yakıtın denize sızmadığı ama gemi armatörünün gemideki yakıtı boşaltmak için bir bunker kiraladığı öğrenildi.

Uzmanlar: "Places of Refuge kuralları işletilmeli"

Konuyla ilgili DenizHaber'in görüşüne başvurduğu denizcilik uzmanları; bu gibi durumlarda Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün "Places of Refuge" kurallarının işletilmesi gerektiğini bildiriyorlar.

Places of Refuge; Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından hazırlanan rehber kuralların adı. Bu kurallar denizde kurtarılmazsa batacak olan bir geminin önceden belirlenmiş bir bölgeye çekşilerek burada karaya oturtulmasını öngörüyor.

Bu kurallara göre; Martı Princess gemisinin açıkta batma riski varsa  emniyetli bir sığ koyda çekilerek burada karaya oturtulması gerekiyor.

Ancak bu konudaki nihai karar ilgili Sahil devletinde bulunuyor.

Benzer bir kaza 27 Şubat 2003 tarihinde Singapur açıklarında Gas Roman ile Springbo arasında olmuştu

2003 Yılında Singapur Limanı yaklaşımında meydana gelen bu kazada kereste yüklü şilep batma tehlikesi atlatmıştı.

27 Şubat 2003 günü gece yarısından biraz sonra, 44.000 metreküp doğal gaz yüklü gaz tankeri Gas Roman, 4000 metreküp işlenmiş kereste taşıyan Springbo adlı şilebe iskele bordasından bodoslama bindirdi. Gas Roman tankerinin baş tarafı Springbo'yu yarısına kadar biçti. İki gemi öylesine birbirine yapıştı ki  bu yapışma aslında büyük hasar alan Springbo'nun batmasını engelledi. Eğer Gas Roman çatmadan sonra tornistanla geri çıkabilseydi muhtemelen Sprigbo batacaktı.

Her iki geminin mürettebatı kazadan sonra tahliye edildi. Kurtarma yardım sözleşmesi imzalandı. Gemiler birbirinden çözülmemeleri için halatlarla bağlandı. Springbo gemisinin bütün kereste yükü-hasarlanmış ambarda sıkışanlar hariç- tahliye edildi. Çelik kaplama saçları getirilerek Springbo'nun iç kısmından kaplama yapıldı. Yakıt sızdıran tanklar dalgıçlar tarafından tamir edildi. Bu işlemler sonrasında 2 Mart günü yapışan  iki gemi birbirinden ayrıldı, yani kavuştuktan 4 gün sonra.

Bu kazanın birbirinden ilginç fotoğraflarını ve diğer ilginç kaza fotoğraflarını görmek için aşağıdaki linki takib ediniz:

http://www.kaptanhaber.com/fotogaleri/Ilginc-gemi-Kaza-Fotograflari-4-10.htm

Editör: TE Bilişim