Kumburgaz'da denizde 5 kişinin kaybolması davası

İSTANBUL (AA) - Kumburgaz Kamiloba sahilinden deniz bisikletiyle açıldıktan sonra kaybolan ve 1'inin cesedine ulaşılan 5 kişiye deniz bisikleti kiralayan işletme sahibinin yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Sinan Önügören ile avukatı ve 11 müşteki katıldı.

Duruşmada tanık olan dinlenen Mehmet Burak Önügören, sanık Sinan Önügören'in amcası olduğunu, olay günü ölenlerden Yusuf Büyükizgi ile Şükrü Kahraman'ın 2 saatliğine deniz bisikletini kiraladığını belirterek, dönmeleri gereken zamanda kıyıya dönmedikleri için durumu amcasına bildirdiğini, amcasınında bu durumu can kurtarana haber verdiğini ve kendi kurtarma teknesiyle de aramaya çıktığını anlattı.

Bir diğer tanık Cem Bekdemir de olay gününde Garden Beach Club çalışanı olduğunu, kazada ölenlerden sadece birini hatırladığını dile getirerek,  bu kişinin de Burak Önügören'den can yeleği istediğini ve Önügören'in 4 can yeleğini götürüp deniz bisikletine bıraktığını kaydetti.

Duruşmaya tanık olarak gelen İDO kaptanı Yavuz Yılmaz da ölümle sonuçlanan kazayı görmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

''İçinde yolcularımın olduğu deniz otobüsüyle Marmara Adası'ndan Tekirdağ Körfezi'ne doğru kuzeye hareket ettik. Denizde rüzgar tam fırtınaya dönüştü. Rüzgar hızının 101 kilometreye çıktığı belgelidir. Deniz otobüsünün ve yolcuların emniyetini sağlamak için Büyükçekmece'ye doğru rotamı değiştirdim ve hızımı yavaşlattım. Hava kararmaya başlamıştı. Saat 19.40 civarında köprü üstüne gelen gemici, bir yolcunun, teknede iki kişinin el sallayarak yardım istediğini gördüğünü bildirdi. Başmühendisi çağırdım. Dürbünle gözetlemeye başladı. Dürbün ve gözle denizi kolaçan etmeyi sürdürdük. Söylenen tekneyi bulamadık. Kıyı emniyetine bağlı Sektör Marmara'yı arayarak durumu bildirdim. Yenikapı'ya geldik. O gün Marmara Denizi'nde olağanüstü fırtına ve dalga yükseklikleri vardı. Ölenlerin durumunu ertesi gün haberlerde duydum. Deniz bisikletinin ebadını, niteliğini bilmiyorum. Dürbünle bakıldığı zaman yakındaysa ve hava şartları uygunsa görülebilir. Fırtına çıkmışsa radarda görülmesi zordur.''

Mahkeme heyeti, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne olay günü 'Kemal Reis 5' isimli deniz otobüsü tarafından bir ihbar yapılıp yapılmadığının sorulması için yazı yazılmasına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. 

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Serdar Demir'in 17 Ağustos 2014'te kardeşi Doğan Demir ve arkadaşları Mikayil Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'yle şüpheli Sinan Önügören'e ait deniz kenarındaki Garden Beach Club'a gittiği ve iş yerinde yardım amaçlı bulunan şüphelinin yeğeni Burak Önügören'den saat 14.00'te deniz bisikleti kiralayarak denize açıldıkları belirtildi.

İddianamede, 5 arkadaşın saat 16.00'da dönmeleri gerekirken denmedikleri, denizde fırtınaya yakalanarak kayboldukları, Burak Önügören'in amcası şüpheli Sinan Önügören'e durumu bildirmesine rağmen şüphelinin Sahil Güvenliğe ve kolluk kuvvetlerine haber vermediği ifade edilen iddianamede, denize açıldıktan sonraki gün, gençlerin ailelerinin durumu emniyete bildirmesi üzerine şüpheli Önügören'in emniyete gittiği vurgulandı.

İddianamede, 23 Ağustos 2014'te ölen Serdar Demir'in cesedinin Marmara Adası sahilinde bulunduğu, diğer kişiler Doğan Demir, Mikayil Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'ye ise ulaşılamadığı anımsatıldı.

İddianamede, şüpheli Sinan Önügören'in ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma'' suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. 

Öte yandan, kaybolan gençleri denizde gördüğü iddia edilen deniz otobüsü kaptanı Yavuz Yılmaz ile cankurtaran Serkan Tunç, Garden Beach çalışanları Cem Bekdemir ve Burak Önügören ile Büyükçekmece Belediyesi yetkilileri hakkında, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Editör: TE Bilişim