İtalya’nın Cenova kentinde Jolly Nero adlı dev konteyner gemisinin  çarpması nedeniyle devrilen kontrol kulesinde en az 7 kişi yaşamını yitirdi. 3 kişinin kaybolduğu kazada, 4 kişi de yaralandı. Savcı, gemi kaptanı hakkında kasıtsız adam öldürme suçlamasıyla soruşturma açtı.

İtalya’da 238 metre boyunda ve 40 bin ton ağırlığındaki konteyner limanda manevra yaparken, 50 metre uzunluğundaki kontrol kulesine çarptı. Vardiya değişimi nedeniyle normalden daha kalabalık olan kule yerle bir oldu.

Görevlilerden Pierangelo Massa, “Çalışanlardan bir kısmının gece denize düşen ve hala bulunamayan asansörde bulunduğu sanılıyor. Akıl almaz bir durum” dedi.

Kaza gemi limandan ayrılmak üzere iki römorkör tarafından çekilirken meydana geldi. Bilinmeyen bir nedenle rotasında manevra yapan gemi kuleye çarptı.

Vardiya değişen bazı çalışanlar ise kazadan şans eseri kurtuldu. Çalışanlardan Bruno Prinz, “Güçlü lakaplı arkadaşım Maurizio Potenza dün öğleden sonra arayarak yönetici ile konuşması gerektiğini bu nedenle vardiya değişmek istediğini söyledi. Ben de arkadaşıma evet dedim” diye konuştu.

Arama ve kurtarma çalışmalarında 7 kişinin cesedine ulaşıldı. Yaralı dört kişiden ikisinin durumunun ağır olduğu, bir yaralının bacağını kaybettiği belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatan savcı motor ve dümen arızasına odaklandı. Savcı ayrıca gemi kaptanı hakkında da ‘kasıtsız adam öldürme’ suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Polis şefi: Yıkılmış durumdayız

Genova polis şefi Massimo Maria Mazza, kazanın görev değişimi esnasında yaşandığını ve bu nedenle olaya karışan personel sayısını tespit etmekte zorlandıklarını belirtti.

Mazza, 4 kişinin hastanede tedavi altına alındığını, kontrol kulesinin suya gömülen asansöründe sıkışan kişilerin de bulunduğu 6 kişiden ise haber alınamadığını açıkladı.

Ambulans doktoru Andrea Furgani, yaralıların durumunun kritik olduğunu kaydetti.

İtalyan şirketine ait geminin yetkilisi Stefano Messina, şimdiye kadar böyle bir olayla karşılaşmadıklarını belirterek, "Yıkılmış durumdayız" ifadesini kullandı.

 

 

 

Editör: TE Bilişim