Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde mazot kokusu paniği

Çanakkale Boğazında Malta bayraklı ‘Celestyal Crystal’ isimli yolcu gemisi ile Rusya’dan Malta’ya giden Marshall Adaları bayraklı ‘STİ Pimlico’ isimli tankerin çarpışması sonucu, neft yüklü tankerde sızıntı meydana geldi. Gelibolu ve Lapseki ilçelerini saran yoğun mazot kokusu, vatandaşları tedirgin etti.

Gelibolu ilçesinin karşı yakasında yer alan Lapseki'de vatandaşlar evlerinde yoğun mazot kokusuyla uyandı. Panik içinde dışarı çıkan vatandaşlar ne olduğunu anlamak için sahil kıyısına akın etti. Mazot kokusunun nedenini anlamakta güçlük çeken bazı vatandaşlar sızıntının araçlardan gelebileceğini düşündü.

Gemi kazasını öğrendikten sonra işin aslını anladıklarını ifade eden vatandaşlar, “Sabah uyandığımızda yoğun bir mazot kokusu vardı. İlk başta ‘arabadan sızıntı mı oldu?’ dedik. Sonradan gemilerin boğazda çarpıştığını öğrendik" dediler. İskelede görevli personeller de kazanın ardından yoğun şekilde mazot kokusu duyduklarını ifade ederek, "Gece geç saatlerde saat yaklaşık 1.30 civarlarında Gelibolu'dan kalktığımızda her taraf mazot kokuyordu. Hatta sahil kıyılarına kadar yansıdı. Yoğun bir mazot kokusu vardı” dediler. Lapseki - Gelibolu arasında araç ve yolcu taşımacılığı yapan Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş, saat 04.00 ila 7.30 arasında, güvenlik amacıyla seferlerini geçici süre durdurdu.

Akaryakıt tankerinin bölgeden çekilmesinin ardından Kıyı Emniyetine bağlı römorkörler, deniz yüzeyinde biriken sızıntıyı, su sıkarak dağıtmaya çalıştı. Lapseki iskelesinde bekleyen Tır'lar seferlerin durdurulmasıyla İzmir-Bursa kara yolunda uzun kuyruklar oluşturdu. Saat 07.30’da, feribot seferleri tekrar başlad

Editör: TE Bilişim