Fransızlar Türk Gemisini Tartışıyor

Fransız denizcilik sitelerinde Günay-2 adlı Türk Bayraklı geminin bugün sabahın erken saatlerinde karaya oturması tartışılıyor.

La Provence adlı web sitesi GLAMARNO başkanı Uzak yol Kaptanı Germain Ghorbal ile bir röportaj yaptı.

Röportaj soruları ve ve Kaptan Germain Ghorbal'ün cevapları şöyle:

Yük gemisi bu sabah karaya oturdu, iki römorkör gemiyi kurtararak yüzdürmeyi başaramadı. Bu kötü işaret mi sizce?

Germain Ghorbal:  Bu tip karaya oturmalarda gemiyi kurtarmak günler alabilir. Bu çok hassas bir operasyondur. Geminin tekne ve karinesinin iyi incelenmesi gereklidir. Geminin çekildiğinde oturmadan kaynaklanan yırtığın daha büyümeyeceği araştırılır. Belki de geminin yükünün bir kısmının (3000 ton mısır) limbo edilmesi gerekecek.

Bu gibi operasyonların riski nedir?

Germain Ghorbal:  Bir çok riskler var. Örneğin,ieğer dip kumsal ise gemi omurgası altında bir kanal oluşur, bu vakum etkisi yaparak gemiyi tutar, bu durumda kurtarmak için çok sayıda römorkörler gerekebilir. Gemi hasar gördüğü bölgede hareketten dolayı su girişi artabilir.

Size göre geminin bulunduğu mevki de risk oluşturuyor mu?

Germain Ghorbal: Tabii ki risk mevcuttur. Örneğin, yanlış bir harekette yakıt tanklarından birisinin sızdırmasına sebebiyet verilebilir. Bu Erika'da olduğu gibi ağır yakıt olabilir ve çevreye zarar verebilir...

Bu kazayı nasıl açıklayabiliriz?

Germain Ghorbal: Tam bilemeyebiliriz. Teknik bir arıza olmuş olabilir, makine arızası veya dümen arızası olabilir, insan hatası olabilir. Tuhaf olan şu; Fos'tan İtalya'ya giden bir geminin Planier adasında ne işi vardı? Emniyet önlemi olarak 100 metre sınırını da geçmememsi gerekirdi.

Yorumcular da tartıştı

Sitede yorum bölümüne mesaj bırakanlar ise şu konuları dile getiriyorlar:

Danvel: Geminin gittiği rotada anormal bir durum yok. Fos'tan çıktıktan sonra normal olarak Güneye inen kanalı takip edersiniz ve daha sonra Doğu'ya yönelirsiniz. Görülüyor ki gemi kanaldan çıkmış ve bilinmeyen bir nedenle Planier adasına yönelmiş. Benim düşünceme göre insan hatasından çok bir teknik arıza çünkü Planier adası kolayca görülemeyecek bir yer değil.

Bike: Limandaki radar başındakiler veya Milli Denizcilik yetkilileri uyuyorlar mıydı? Geminin rotasından saptığını göremediler mi?

Haberin Fransızca orijinalini okumak için TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilişim