Kızıldeniz'de kaybolan yaklaşık 1.406 kişinin bulunduğu feribotun battığı açıklandı. Mısırlı yetkililer, şu ana dek en az 15 cesede ulaştıklarını belirtti.

Suudi Arabistan'ın Duba limanından yola çıkan ve Mısır'ın güneyindeki Safaga limanına giden feribotun limana ulaşmaması üzerine, helipterler ve gemilerle arama çalışmaları başlatılmıştı.

Mısır ulaştırma bakanı, gemideki yolcuların bulunmaları ve kurtarılmaları için yetkililerin ellerinden gelen herşeyi yaptıklarını belirtti. Ancak kötü hava koşullarının arama-kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

Feribotun yerel saatle sabah üçte limana ulaşması gerekiyordu. Yetkililer, gece boyunca gemiyle irtibata geçemediklerini ifade etmişlerdi.

İsmini vermek istemeyen bir yetkili, BBC'ye yaptığı açıklamada, Duba limanından ayrılmasından kısa süre sonra gemiyle irtibatın kesildiğini söyledi.

Mısır Denizcilik İdaresi Müdürü Mahfuz Taha Marzuk, Associated Press'e yaptığı açıklamada, 35 yaşındaki geminin, Mısır'ın Hurgada limanının 70 kilometre açıklarında battığını söyledi. Marzuk, şu ana kadar 15 ceset bulunduğunu ve 12 kişinin kurtarıldığını belirtti.

Kızıldeniz valisi Bekir El Raşidi, Mısır'ın Safaga kentinde bir kriz merkezi kurulmasına ve bölgedeki hastanelerde acil durum ilan edilmesine karar verildiğini belirtti.

Mena ajansı da, yolcuların yakınlarının bilgi almak üzere Safaga'ya gelmeye başladığını duyurdu. Bu arada İngiltere, bir savaş gemisini Mısır yolcu gemisinin battığı yere yönlendirdiğini bildirdi. HMS Bulwark adlı geminin yola çıktığı ve 1,5 günde kaza yerine ulaşacağı belirtildi.

Feribotta bulunan kişilerin çoğunluğunu Hac ziyaretinden dönen Mısırlı hacıların oluşturduğu, yolcular arasında Suudi Arabistan'da çalışan Mısırlıların da olduğu belirtiliyor.

FERİBOTUN ÖZELLİKLERİ
Maksimum kapasite: 1.487 yolcu
İnşa tarihi: 1970
Uzunluğu: 118m
Ağırlığı: 11.779 ton
Sahibi: El-Salam Denizcilik

30 yaşındaki Salam 98 adındaki feribotun, Mısırlı El-Salam Denizcilik Ulaştırma şirketine ait olduğu belirtiliyor.

Şirketten yapılan açıklamada, gemi mürettebatından bir imdat çağrısı alınmadığı ifade edildi.

Denizcilik uzmanı Paul Beaver, BBC'ye yaptığı açıklamada geminin aşırı yüklenmesinden kaynaklanan bir problemin söz konusu olmayacağını, zira geminin kapasitesinin 1.400 kişi olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıl da yine El-Salam Denizcilik Ulaştırma şirketinin sahibi olduğu Salaam 95 adındaki gemi bir çarpışma sonucu Kızıldeniz'de batmıştı. Kazada iki kişi ölmüş, 40 kişi yaralanmıştı.

DenizHaber Dış Haberler Servisi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim